Chimcomplex Borzeşti a realizat în anul 2021 un profit net de 464 milioane lei, în creştere de aproape cinci ori faţă de 2020 (95,1 milioane lei), în timp ce cifra de afaceri aproape s-a dublat, la 2,24 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

”Aceste rezultate au fost determinate prin coroborarea mai multor factori, interni şi externi, printre care: retehnologizările şi reparaţiile capitale efectuate în principal la instalaţiile tehnologice Electroliza cu membrana şi Oxo-alcooli; maximizarea gradului de utilizare al capacităţilor de producţie, care a permis creşterea constantă a cantităţilor vândute din toate categoriile de produse finite; funcţionarea fără sincope a lanţului de logistică şi a aprovizionării cu materiile prime cheie pentru susţinerea producţiei; deficitul de ofertă pe piaţa polioli-polieterilor şi a propilenei, cauzate de condiţiile meteorologice din primul trimestru şi de multe întreruperi de producţie determinate de forţă majoră, ceea ce a dus la creşterea cotaţiilor internaţionale”, arată raportul companiei. 

Cifra de afaceri obţinută în anul 2021, în valoare de 2,244 miliarde lei, s-a dublat faţă de cea din anul 2020, creştere determinată în principal de preţurile de vânzare care s-au majorat la toate produsele finite valorificate de Chimcomplex, urmând tendinţa pe care au avut-o cotaţiile internaţionale. O influenţă semnificativă în evoluţia cifrei de afaceri a avut-o şi creşterea cantităţilor vândute la majoritatea produselor companiei, accentul punându-se pe acele produse mai specializate, cu o marjă de profitabilitate ridicată. Chimcomplex a maximizat producţia de polioli în 2021, atingând 91% din capacitatea de producţie.

În anul 2021 compania a produs şi livrat trei categorii de produse: Polioli – polieteri cu o pondere de 66% în total vânzari; Produse clorosodice cu o pondere de 20% în total vânzari; Produse oxo – alcooli cu o pondere de 12% în total vânzari.

Produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri sunt reprezentate de polioli.

Compania intenţionează să-şi concentreze activitatea pe sectoarele polioli/polieteri şi sodă caustică. Acidul clorhidric şi hipocloritul de sodiu sunt produse secundare obţinute în procesul de electroliză şi sunt valorificate preponderent pe piaţa internă, acestea necesitând condiţii speciale de depozitare şi transport. În perioada ianuarie-decembrie 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020 s-a modificat structura produselor in cifra de afaceri, prin faptul ca s-a reluat vânzarea de oxo-alcooli, instalaţia fiind repornită în luna decembrie 2020.

Principalele pieţe de desfacere în 2021 au fost: Europa (85%), Orientul Mijlociu (11%), Asia-Pacific(2%), America ( sub 1%), şi Africa (sub 1%).

”Preţurile de achiziţie pentru materiile prime şi utilităţi au avut un trend crescător în cursul anului 2021, în special în ultima parte a anului, urmare a deficitului de gaze din Europa cauzat de factori geopolitici, dar rata de creştere a acestora fiind mai mică decât creşterea preţului de vânzare al produselor finite, la nivelul anului 2021 Chimcomplex a obţinut o marjă de profitabilitate ridicată”, precizează compania.

Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding BV cu 85% din acţiuni şi de statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 6%, este deţinut de persoane juridice şi fizice.

Compania are o capitalizare de 6,7 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.