Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a raportat pentru primul semestru un profit net de 47,5 milioane lei, în creştere cu 50% faţă de primul semestrul al anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Strategia de extindere a portfoliului de produse de garantare a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri precum şi o mai bună poziţionare în direcţia evoluţiei mediului antreprenorial românesc, aflat într-o dinamică progresivă imprimată de creştere economică din ultimii ani, este confirmată de rezultatele financiare ale primului semestru din anul 2018. Profitul net realizat la 30 iunie 2018, in valoare de 47,5 milioane lei, un maxim al ultimilor cinci ani, a fost generat în principal de dinamica acordării de garanţii pentru creditarea sectorului antreprenorial: în primul semestru din anul 2018 au fost acordate 4.435 de garanţii, de peste patru ori mai multe faţă primul semestru al anului 2017”, a informat Fondul.

Soldul total al portofoliului de angajamente în derulare, având ca sursă fondurile proprii, sursele în administrare şi fondurile statului, a ajuns la data de 30 iunie la valoarea de 20,7 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezintă portofoliul de angajamente Prima Casă (garanţii şi promisiuni de garantare).

De asemenea, soldul garanţiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent în primul semestru al anului 2018, înregistrând o creştere de 24% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 1,3 miliarde lei.

Un vector de creştere este reprezentat şi de garanţiile pentru creditele-punte acordate de băncile partenere în Programul Start-Up Nation, alături de revirimentul altor programe ale Fondului.

Volumul garanţiilor acordate beneficiarilor din administraţia locală ce implementează proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructură rutieră, socială şi educaţională în zona rurală a crescut cu 15% faţă de primul semestrul al anului 2017, atingand valoarea de 580,6 milioane lei.

Numărul total de garanţii emise în cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520, însumând o valoare totală 3,03 miliarde lei, în creştere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Programul Prima Casa îşi menţine şi în acest an o cotă semnificativă în volumul total al activităţii operaţionale, pachetul garanţiilor şi promisiunilor de garantare acordate în cursul primului semestru al anului fiind de 16.660 unităţi, în valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei în anul curent.

„Linia strategică urmăreşte recentrarea activităţii Fondului în zona misiunii sale insituţionale: aceea de a susţine IMM-urile, fie că se afla în etapa de Start-Up, fie că se regăsesc în etapele evolutive ulterioare”, spune directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Fondul are patru sucursale, cinci reprezentanţe şi trei filiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.