Grupul RCS&RDS, prin filiala Foto Distribuţie SRL, a cumpărat anul trecut de la compania timişoreană Exclusiv Agroline o staţie electrică privată de lângă Timişoara racordată direct la reţeaua naţională de transport a Transelectrica, precum şi reţeaua de distribuţie aferentă acesteia, urmând să distribuie energie electrică consumatorilor racordaţi la această reţea, scrie Profit.ro, care citează informaţiile transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania Exclusiv Agroline, fostă Aton Transilvania, a intrat în faliment în 2013 şi a ajuns în executare silită.

Miercuri, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de către Foto Distribuţie SRL din grupul RCS&RDS.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Societatea Foto Distribuţie SRL a dobândit prin cumpărare de la societatea Exclusiv Agro Line SRL (fostă Aton Transilvania SRL) dreptul de proprietate asupra staţiei electrice de 400 (220)/20 kV Calea Aradului din Timişoara, fiind astfel preluaţi toţi utilizatorii de reţea cărora Exclusiv Agro Line SRL le-a emis avize tehnice de racordare, şi a luat toate măsurile necesare pentru a fi asigurată continuitatea prestării serviciului de distribuţie a energiei electrice. Având în vedere că puterea totală aprobată pentru utilizatorii racordaţi la instalaţiile proprii este sub 1 MW, conform art. 10 alin. 5 lit. d) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, societatea Foto Distribuţie SRL poate presta serviciul de distribuţie a energiei electrice fără a deţine licenţă de distribuţie", se arată în răspunsul transmis Profit.ro de ANRE.

Potrivit aceleiaşi surse, dat fiind că utilizatorii reţelei deţinute de către subsidiara RCS&RDS fac parte din categoria celor care beneficiază de serviciul universal, este necesar, conform legislaţiei în vigoare, ca tariful de distribuţie practicat de companie să fie aprobat de ANRE. 

"Menţionăm că, până în prezent, ANRE nu a acordat licenţă pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice societăţii Foto Distribuţie SRL", precizează autoritatea.

Firma RCS&RDS a fost autorizată de către ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM.

Compania deţine şi mai multe parcuri fotovoltaice şi s-a remarcat în ultima perioadă prin adjudecarea a numerose contracte de furnizare de energie pentru instituţii de stat, datorită preţurilor reduse practicate.

Într-un raport din 2012 al evaluatorului CS Invest Consulting, întocmit după intrarea în insolvenţă a fostului proprietar al staţiei electrice, la solicitarea adunării creditorilor, valoarea de piaţă a staţiei, cu tot cu teren, era evaluată la 7,9 milioane euro.

În 2010, Aton Transilvania susţinea că este vorba despre cea mai mare staţie electrică de transformare privată din România.

Staţia a fost scoasă ultima dată la licitaţie în aprilie anul trecut de către lichidatorul judiciar al Aton Transilvania, actualmente Exclusiv Agroline, preţul de pornire fiind stabilit la circa 3,3 milioane euro.

Ulterior, în iulie 2015, noul proprietar, Foto Distribuţie SRL din grupul RCS&RDS, a solicitat operatorului de distribuţie concesionar din zonă, Enel Banat, potrivit legislaţiei în vigoare, acordul pentru a presta serviciul de distribuţie a energiei electrice prin staţia Calea Aradului.

De asemenea, în septembrie, firma a cerut ANRE licenţă pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice.

Enel Banat a refuzat în octombrie să-şi dea acordul, iar ca urmare ANRE a respins solicitarea de licenţă de distribuitor înaintată de Foto Distribuţie SRL. 

Imediat, RCS&RDS a formulat o plângere administrativă pe adresa ANRE, prin care a solicitat revocarea actelor normative ale autorităţii care condiţionează eliberarea licenţelor de distribuitori de acordul în acest sens al operatorilor de distribuţie concesionari.

Plângerea a fost respinsă, iar în martie anul acesta Comitetul de Reglementare al ANRE a respins din nou solicitarea de licenţă.

În replică, RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul României, ministerele Eenrgiei şi al Economiei, trei filiale de distribuţie ale Enel, dar şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, contestând ordinul ANRE care dă dreptul distribuitorilor regionali de electricitate să refuze ca alte firme să presteze aceleaşi servicii în respectivele regiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.