Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanţi de pe pieţele de profil din România, reprezentanţi ai autorităţilor, fermieri, experţi în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail şi din industria de produse alimentare, producători agricoli locali şi reprezentanţi din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanţi de pe pieţele de profil din România, reprezentanţi ai autorităţilor, fermieri, experţi în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail şi din industria de produse alimentare, producători agricoli locali şi reprezentanţi din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Dezbaterea va fi difuzată live pe Profit News TV, Prima News TV, streaming pe profit.ro şi pe Facebook profit.ro. 

Context

Anul 2023 a adus o serie de evenimente care au influenţat sectorul agricol şi industria alimentară. Importul şi tranzitul de cereale din Ucraina sunt contestate de cinci state membre ale Uniunii Europene. Fermierii autohtoni au acuzat preţurile mici de import ale cerealelor din Ucraina, supraaglomerarea logisticii de transport, inclusiv a portului Constanţa.

• „Planul Naţional Strategic 2023-2027”, avizat de Parlamentul României şi acceptat de Comisia Europeană, conţine acţiuni concrete şi alocări financiare pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii româneşti, în concordanţă cu politicile europene în
domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte înfiinţarea perdelelor forestiere în vecinătatea terenurilor agricole, dezvoltarea infrastructurii secundare de irigaţii, rotaţia culturilor şi utilizarea de soiuri şi hibrizi cu rezistenţă la schimbările climatice, precum şi alte investiţii care contribuie la îmbunătăţirea calităţii solului, creşterea productivităţii şi protejarea mediului înconjurător. Se asigură revizuirea şi continuarea „Strategiei naţionale privind schimbările climatice şi creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016–2020”

• Totodată, Ministerul Agriculturii, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, desfăşoară un amplu Program Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, în baza unei strategii clare de creştere a suprafeţei potenţial irigabile a României

• Anul acesta va începe aplicarea Planului Naţional Strategic (PNS), ceea ce va aduce programe de finanţare pentru fermierii români şi pentru producătorii din industria alimentară, dar şi condiţii de eco-condiţionalitate pentru obţinerea fondurilor.

• Totodată, tensiunile pe filierele de produse au crescut vizibil, producătorii, procesatorii şi retailerii acuzându-se de multe ori reciproc de problemele apărute în funcţionarea lanţului alimentar.

• De asemenea, temele lipsei forţei de muncă şi mai ales a întineririi fermierilor sunt actuale, atât în România, cât şi la nivel european.

• Inflaţia a lovit fermierii prin creşterea preţurilor inputurilor, iar preţurile produselor finale au făcut ca nivelul consumului să scadă.

Teme de dezbatere

• Digitalizarea, o soluţie, dar pentru toată lumea?
• Preţurile produselor agricole, între aşteptări şi realitate.
• Care sunt principalele condiţionalităţi cuprinse în PNS.
• Forţa de muncă. Posibile soluţii.
• Instalarea tinerilor fermieri, între finaţările europene şi realităţile româneşti,
• Lanţul scurt - soluţia ideală, dar pe care prea puţini o pot dezvolta.
• Şi totuşi, se poate. Cooperative care livrează către reţelele comerciale, hypermarketuri care înfiinţează asociaţii.
• Strategia aplicabilă în domeniul combaterii fenomenelor meteo extreme si de stimulare a cresterii precipitatiilor, în baza Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, adoptat încă din anul 2010
• Prelungirea derogării pentru toti fermierii privind rotaţia culturilor agricole şi asigurarea zonelor neproductive.
• O nouă Lege (158/2023) prevede dreptul unor clienţi non-casnici, cei din industria alimentară şi din agricultură, de a nu achita costurile pentru lucrările de proiectare şi de execuţie a instalaţiei de racordare la reţeaua electrică
• Modificarea recentă a Legii energiei, prin care operatorii de distribuţie au fost obligaţi să racordeze gratis la reţele, cu anumite condiţii, companiile din agricultură, inclusiv sistemele de irigaţii, precum şi industria alimentară, urmând să-şi recupereze costurile cu racordarea acestora prin majorarea tarifelor de distribuţie percepute de la toţi consumatorii de electricitate, riscă să fie calificată drept ajutor de stat de către autorităţile europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.