OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei, în pofida scăderii producţiei de ţiţei cu 8% şi a celei de gaze naturale cu 10%. Potrivit OMV Petrom, cererea pentru produsele companiei a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, compania şi-a redus cu 9,2% producţia totală, la 133,7 mii barili echivalent petrol (bea)/zi. O scădere mai semnificativă s-a înregistrat la producţia de gaze, care s-a diminuat cu 9,6%. Compania pune scăderea producţiei din trimestrul al doilea, de 9,2%, pe seama vânzării activelor de producţie din Kazahstan şi a declinului natural semnificativ din principalele zăcăminte, conform Profit.ro. În primul semestru, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în Romania, cât şi în Kazahstan. Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România , producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 mil bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 mil bep sau 141,8 mii bep/zi). Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 mil bep, fiind influenţată de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep şi Lebădă Est ) şi al sondei 4461 Totea Sud, precum şi de lucrările de mentenanţă, aspecte parţial contrabalansate de contribuţia mai mare a producţiei rezultate în urmă reparaţiilor capitale la sonde, dar şi din sondele noi. Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 9%, din cauza vânzărilor mai scăzute atât în România , cât şi în Kazahstan. Costul de producţie în USD la nivel de Grup a crescut cu 19%, la 12,48 USD/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare , a cursului de schimb nefavorabil (USD s-a depreciat faţă de RON) şi a cheltuielilor crescute. În România , costul de producţie exprimat în USD s-a majorat cu 19%, la 12,49 USD/bep, în timp ce, exprimat în lei, s-a majorat cu 11%, la 50,79 RON/bep. În pofida scăderii producţiei şi vânzărilor, rezultatul segmentului upstream s-a îmbunătăţit considerabil, de la o pierdere de 130 milioane lei în trimestrul al doilea al anului trecut, ajungând la un rezultat de 473 milioane lei în aceeaşi perioadă a aceluiaşi an.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.