Numărul fumătorilor este în continuă creştere şi va continua să urce în anii următori, în pofida campaniilor împotriva fumatului. Faptul că tutunul este dăunător şi este asociat morţii premature – 7,2 milioane de persoane pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – nu mai este o noutate, astfel că autorităţile din întreaga lume iau măsuri pentru a preveni incidenţa şi prevalenţa fumatului la toate vârstele. Konstantinos Poulas, profesor de biochimie la Universitatea din Patras, Grecia, a declarat, în cadrul ”Tobacco Harm Reduction Summit”, ce are loc zilele acestea în Grecia, că, la nivel european, numărul fumătorilor care vor alege ţigări electronice sau produse din tutun încălzit va creşte tot mai mult în următorii ani şi ar putea ajunge chiar la egalitate cu numărul celor care fumează ţigări clasice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem convinşi că, în cinci ani, numărul utilizatorilor de ţigări electronice şi tutun încălzit va fi egal cu numărul celor care preferă varianta clasică de ţigarete, cel puţin la nivel european, înlocuind astfel fumatul 'clasic' din ce în ce mai mult. Sunt foarte mulţi oameni care nu pot renunţa la fumat de tot, aşa că noile tehnologii le oferă o alternativă. Prin înlocuirea ţigaretelor clasice, riscul expunerii la substanţe toxice se reduce”, a declarat Konstantinos Poulas, profesor la Departamentul de Farmacie de la Universitatea din Patras, Grecia, la primul summit despre soluţiile dedicate reducerii riscurilor asociate fumatului, organizat zilele acestea în Atena, Grecia.  

Potrivit unor studii citate în cadrul summit-ului, se preconizează că 1,1 miliarde de oameni vor continua să fumeze până în 2025.

La rândul său, Flora Bacopoulou, profesor la Center for Adolescent Medicine, din cadrul Universităţii din Atena, spune că fumatul este un factor foarte mare de risc  asociat mortalităţii.

”Se estimează că fumatul va fi una dintre cauzele a peste 10 milioane de decese până în 2020. Este însă foarte dificil să renunţi la fumat”, spune Flora Bacopoulou, citând date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Până nu demult, singurele opţiuni pentru un fumător erau să continue să fumeze sau să renunţe. În ultimii ani au apărut diferite metode de a obţine nicotina de care fumătorul este dependent, prin ţigări electronice şi mai nou prin produse care încălzesc tutunul, potrivit specialiştilor.

Nicotina prezentă în mod natural în tutun este cea care dă dependenţă fumătorului, însă ceea ce face fumatul periculos sunt cele peste 7.000 de substanţe nocive pe care un fumător le inhalează odată cu fumul de la o ţigară, spun specialiştii.

Producătorii, dar şi unele instituţii internaţionale, spun că aceste produse au potenţialul de a fi mai puţin periculoase decât ţigările clasice. Studiile prezentate în cadrul summit-ului arată o reducere substanţială a substanţelor toxice în momentul în care o persoană foloseşte ţigaretele electronice sau dispozitive care încălzesc tutunul comparativ cu fumul de ţigară inhalat.

Un astfel de produs, prezent în România de peste doi ani este iQOS, dezvoltat de producătorul de ţigări Philip Morris. Produsul a fost lansat până acum în peste 38 de pieţe, iar numărul de utilizatori a depăşit cinci milioane. Cea mai mare creştere înregistrată a fost pe piaţa din Japonia, însă şi în România numărul celor care au început să folosească iQOS a depăşit 100.000.

”Produsul vine ca răspuns la nevoia celor care nu vor sau nu pot să se lase de fumat de a avea o alternativă mai puţin nocivă. Deşi nu este lipsit de riscuri, acesta fiind în continuare un produs din tutun ce provoacă dependenţă, studiile dezvoltate de companie şi de instituţii independente arată că au un grad mai mic de expunere la substanţele toxice din fumul unei ţigări”, spun oficialii Philip Morris.

Acesta este prima încercare a companiei de a reduce riscurile asociate fumatului, însă eforturile companiei nu se opresc aici, mai multe platforme similare sunt în dezvoltare.

”Fumătorii care nu se pot lăsa de fumat şi care vor să simtă în continuare tutunul şi nicotina schimbă ţigaretele clasice cu tehnologiile noi, iar expunere la boli cronice este redusă. Deşi sunt ţări în care numărul fumătorilor scade, populaţia per total creşte, iar numărul fumătorilor va rămâne relativ constant. Există şi fumători care renunţă la fumat. Să vă dau un exemplu, în Japonia, unul din produsele noastre din noua tehnologie a generat scăderea cu 13% a numărului celor care fumau ţigări clasice, în 2017 faţă de 2016, aceştia alegând produse de tipul heat-not-burn”, a declarat Patrick Picavet, director al PMI Science, în cadrul Philip Morris International.

Numărul celor care încearcă ţigări electronice sau tutun încălzit este în creştere, iar industria trebuie să se schimbe, spun oficialii Philip Morris. Acest lucru presupune investiţii majore, în noi tehnologii, fabrici, cercetare ştiinţifică şi resurse noi.

Philip Morris International are un centru de cercetare cu peste 400 de oamenii de ştiinţă şi ingineri.

Dacă producătorii sunt mai rezervati în a estima momentul în care majoritatea fumătorilor vor trece la aceste noi produse, ritmul depinzând de gradul de acceptare al fumătorilor şi de reglementările autorităţilor, specialiştii prevăd ca, în Grecia, în următorii ani aproximativ jumătate vor renunţa la fumatul clasic în favoarea vapării sau a produselor de tipul iQOS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.