Norofert, producător de inputuri organice şi furnizor de biotehnologie pentru agricultură, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri de 13,9 milioane lei, o creştere de aproximativ 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul net a depăşit 5,34 milioane lei, în primele trei luni ale anului, de la numai 1.414 lei în acelaşi trimestru din 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Norofert, producător de inputuri organice şi furnizor de biotehnologie pentru agricultură, listat pe piaţa AeRO (simbol BVB: NRF) a Bursei de Valori Bucureşti, a înregistrat în primul trimestru al anului 2025 o cifră de afaceri de 13,9 milioane lei, o creştere de aproximativ 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Compania îşi continuă parcursul profitabil început în 2024, înregistrând un profit net de peste 5 milioane lei în T1 2025, în contextul veniturilor realizate în piaţa din SUA, precum şi a unor noi contracte semnate în România aflate în derulare în T1 şi T2 2025. Această performanţă a fost susţinută de măsuri de optimizare a costurilor şi o disciplină financiară riguroasă, într-un context de piaţă dificil, marcat de o lipsa a lichidităţilor în agribusiness-ul din România”, anunţă compania.

În primele trei luni, veniturile din exploatare la nivel consolidat au atins suma de 14,89 milioane lei, în creştere cu 15,84% faţă de trimestrul 1 2024. Peste 96% din cifra de afaceri o reprezintă producţia proprie de inputuri, urmată de vânzările de îngrăşăminte granulate din import.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Rezultatele solide din primul trimestru al anului 2025 reflectă direcţia sănătoasă de dezvoltare în care se află compania, într-un an cu o semnificaţie strategică pentru Norofert. În perioada următoare, vom marca intrarea în producţie a fabricii din Brazilia, construită după un model operaţional deja validat cu succes în SUA. Am înregistrat o marjă EBITDA de peste 50% la nivel de grup şi venituri de peste 1,2 milioane lei în SUA - rezultate care confirmă eficienţa deciziilor noastre strategice. Cercetarea şi dezvoltarea rămân pilonii centrali ai creşterii sustenabile. Laboratorul de la Filipeştii de Pădure, unde dezvoltăm propria bancă de tulpini de microorganisme, ne conferă un avantaj competitiv important într-o industrie aflată în permanentă evoluţie. Această capacitate de inovare ne permite să adaptăm portofoliul de produse în funcţie de specificul fiecărei pieţe. Ne concentrăm pe consolidarea prezenţei în SUA şi Brazilia, două pieţe strategice care, în următorii trei ani, au potenţialul de a genera până la 40% din cifra de afaceri la nivel de grup”, spune Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert.

Noua investiţie din Chapeco - Brazilia este estimată să înceapă generarea de venituri în a doua jumătate a anului.

 În 2025, Norofert estimează că cele două fabrici de pe continentul american vor genera aproximativ 7% din cifra de afaceri a grupului.

Activele imobilizate au fost în sumă de 28,6 milioane lei, în creştere cu peste 14%, în principal datorită investiţiilor în laboratorul de cercetare şi sistemul de irigaţii – elemente esenţiale pentru consolidarea poziţiei competitive.

Datoriile totale s-au ridicat la 64,4 milioane lei, o creştere de 20%, în principal, ca urmare a investiţiilor în pieţele externe, a majorării cheltuielilor de finanţare şi a avansurilor către furnizori.  

”Venituri din exploatare: 14,8 milioane lei, un avans de 16%, care reflectă creşterea vânzărilor. Cheltuieli de exploatare: 7,8 milioane lei, o scădere de 34% ca urmare a măsurilor de eficientizare a activităţii şi scăderii cheltuielilor cu mărfurile, datorate aprovizionării cu materii prime în toamna anului 2024. Rezultatul operaţional: 7 milioane lei, o creştere de peste 8 ori.  Profit net: 5,3 milioane lei faţă de 1.414 lei în T1 2024, rezultat susţinut de activitatea de producţie şi vânzări de inputuri agricole, precum şi de rezultatele din SUA”, mai arată compania.

Situaţiile privind rezultatele financiare sunt prezentate atât conform RAS, cât şi în conformitate cu IFRS (Standardele Internaţionale de Raportare Financiară). Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanţele companiei mamă, Norofert S.A., cât şi ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deţinută în proporţie de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, judeţul Teleorman. În consolidare s-a luat în calcul şi procentul de 51% din rezultatele obţinute de NOROFERT AG LLC.

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă şi unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacităţi proprii de producţie atât în aria inputurilor, cât şi de farming agricol, linii care vor cunoaşte dezvoltare în următorii ani. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convenţională, cât şi din cea ecologică, cu o nişă nouă a produselor convenţionale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO şi din octombrie 2021 acţiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 5 ani de activitate în piaţa de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital şi 18,5 milioane de lei două emisiuni de obligaţiuni corporative. Obligaţiunile corporative ale companiei sunt tranzacţionate în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul NRF29 începând cu 27 ianuarie 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.