Asociaţia Spirits România, care reprezintă producători şi distribuitori de băuturi spirtoase, solicită Guvernului să ia în calcul o creştere de maximum 5% a accizei la băuturile alcoolice, începând de la 1 octombrie, argumentând că ”o creştere de două cifre, aşa cum este vehiculată, va avea efecte negative în special asupra producătorilor locali oneşti şi va favoriza producţia ilegală şi consumul de alcool nefiscalizat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, ministrului Economiei, Radu-Ştefan Oprea, reprezentanţii asociaţiei Spirits România, organism reprezentativ al producătorilor şi distribuitorilor de băuturi spirtoase din România, îşi arată îngrijorarea cu privire la măsurile care vizează o nouă creştere nesustenabilă a accizelor aplicabile băuturilor alcoolice, cu un impact major asupra producătorilor de băuturi spirtoase şi cu efecte ”catastrofale” asupra producătorilor locali.

”Facem aceste afirmaţii în urma analizei de impact a creşterilor anterioare ale accizei asupra încasărilor bugetare din accize, analiză realizată pe baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor”, afirmă aceştia.

Potrivit asociaţiei, creşterile accizei din 2022 au rezultat într-o scădere a volumelor de băuturi spirtoase vândute pe piaţa locală in prima jumătate a anului 2023.

”Modificările aduse de Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 15 iulie 2022, şi de Legea nr. 370/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, prin care a fost majorată de două ori acciza la alcool şi băuturile alcoolice, respectiv cu 5% de la 1 august 2022 şi cu 6% de la 1 ianuarie 2023, au arătat că, la o creştere agregată de 11% a accizei în anul 2022, se observă deja o scădere cu 2,6% a încasărilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic în primele şase luni ale anului curent (369.68 milioane lei), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (379.46 milioane lei). Experienţa arată că majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în ultimii ani, scăderea pieţei nefiscalizate cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 850.20 milioane lei în 2021 pentru piaţa băuturilor spirtoase”, susţin reprezentanţii acesteia.

Ei adaugă că o creştere a accizei are ”efecte catastrofale” asupra producătorilor locali.

”Industria locală de băuturi spirtoase a fost deja influenţată negativ de costurile de producţie crescute în decursul anului 2022, un exemplu fiind creşterea preţurilor materiilor prime cu până la 80%. Spirits România apreciază că, pe termen mediu şi lung, majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preţ mai mare va genera o scădere a vânzărilor şi implicit a sumelor de plată la bugetul de stat – nivelul cifrelor de afaceri şi al impozitelor şi sumelor provenite din TVA vor fi mai mici. Mai mult, costurile tot mai mari pentru companii se vor răsfrânge asupra angajaţilor prin reducerea personalului şi creşteri de costuri în anumite zone. În acest moment, în România, valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine şi peste unele valori practicate în Uniunea Europeană, deşi veniturile consumatorilor sunt mai mici. Nivelul accizei la alcool etilic este 855 euro/hl de alcool pur, în creştere cu 15,4% de la 741 euro în 2021, în condiţiile în care nivelul minim setat prin directivă europeană este 550 euro/hl”, se arată în document.

De asemenea, Asociaţia Spirits România afirmă că o creştere a accizei va readuce în prim plan piaţă neagră.

”O creştere de două cifre, aşa cum este vehiculată, va avea efecte negative în special asupra producătorilor locali oneşti şi va favoriza producţia ilegală şi consumul de alcool nefiscalizat, aşa cum ne-a demonstrat experienţa. Efectele negative se vor resimţi atât la nivel economic, cât şi social, în condiţiile în va creşte consumul de băuturi alcoolice contrafăcute ce va afecta grav sănătatea persoanelor. Produsele ilicite, a căror calitate nu este în nici un fel controlată, reprezintă un risc major pentru sănătatea celor care consumă. Spre deosebire de alcoolul fiscalizat, care este testat şi verificat, cel de pe piaţa neagră are mari probleme de calitate şi poate pune în pericol viaţa consumatorilor de toate vârstele”, arată sursa citată.

Asociaţia propune o creştere cu cel mult cinci procente a accizei, de la 1 octombrie.

”Domnule prim-ministru, domnilor miniştrii, reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase înţeleg nevoia Guvernului de a asigura venituri suplimentare la bugetul de stat pentru reducerea deficitului bugetar şi alocarea de fonduri către investiţii, dar cred cu tărie că masurile fiscale trebuie să fie sustenabile şi să nu erodeze baza de impozitare, în special prin distrugerea producătorilor locali. Venind în întâmpinarea acestei nevoi de finanţare, producătorii şi distribuitorii de băuturi spirtoase din România vă propun să luaţi în considerare o mărire de maximum 5% a accizei, cu începere de la 1 octombrie 2023, urmând că acest nivel al accizei să rămână aplicabil pe toată perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2025 inclusiv. Aceasta măsură ar permite adaptarea agenţilor economici la schimbare şi ar asigura predictibilitate pe termen mediu”, conchis reprezentanţii acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.