Ministerul Finanţelor a suferit un semi-eşec în tentativa de a plasa titluri de stat de 200 de milioane de lei scadente în 24 septembrie 2031, considerată un test pentru maturităţi atât de lungi, reuşind să vândă obligaţiuni în valoare de doar 110,5 milioane lei, pe fondul cererii scăzute şi a dobânzilor mari cerute de către bănci, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 361,3 milioane lei, teoretic peste suma anunţată a licitaţiei, dar dobânzile mari soliticate de către bănci au făcut ca Ministerul Finanţelor să accepte să împrumute o sumă mult mai mică.

Obligaţiunile statului, care fac parte dintr-o emisiune nouă, au o rată a cuponului de 3,65%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,69%, iar cel mediu - de 3,63% pe an, potrivit datelor BNR.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Analiştii se aşteptau la o licitaţie dificilă, în condiţiile în care principalii investitori în astfel de titluri pe termen foarte lung, investitorii străini, sunt mai degrabă precauţi în acest moment. 

"Extrapolând curba randamentelor, un randament posibil pentru acest nou titlu ar fi undeva în zona a 3,85%, dar participanţii la piaţă ar putea fi precauţi, în contextul recentei tendinţe de creştere a pantei curbei de randament şi a temerilor mai mari legate de perspectiva politicii monetare a băncilor centrale majore", se arată într-un raport al ING, transmis joi. 

Ministerul Finanţelor încearcă să mărească scadenţa medie a împrumuturilor contractate de la bănci, profitând de dobânzile scăzute din această perioadă, pentru a uşura povara datoriei pentru bugetul de stat.

Însă licitaţiile pentru titluri cu scadenţe lungi au avut mult mai puţin succes în raport cu licitaţiile pentru scadenţe scurte sau medii, la care cererea este mult mai solidă.

La două dintre licitaţiile statului din septembrie pentru titluri pe termen lung, oferta băncilor a fost slabă.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.