România este profilul de ţară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine şi, uneori, de o calitate îndoielnică, a declarat marţi preşedintele Federaţei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria alimentară şi Servicii conexe din România - Pro Agro, Emil Dumitru, potrivit căruia România ar trebui să le explice consumatorilor români ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziţionate din reţelele comerciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“România este profilul de ţară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine şi, uneori, de o calitate îndoielnică. Dar vedeţi ce s-a întamplat în Cehia şi Ungaria: s-a declanşat o companie de verificare a modului în care pătrund în piaţă produsele agroalimentare din alte state membre. Şi eu cred că şi România ar trebui să ne explice nouă, consumatorilor, ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziţionate din reţelele comerciale”, a afirmat Dumitru.

El a explicat că există în România produse neconforme care induc în eroare consumatorii. “Sunt nişte produse care nu respectă normele de etichetare. Astfel de practici neloiale sunt sancţionate în statele membre. Nu putem să punem în acelaşi loc o brânză realizată din lapte şi un produs care se numeşte, spre exemplu, Untar, pe care l-am văzut în piaţă şi nu face altceva decât să inducă în eroare consumatorul”, a explicat preşedintele Pro Agro, care a subliniat că fermierii români vând laptele sub preţul de cost pentru că apar astfel de practici comerciale neloiale.

Întrebat despre stadiul legii supermarketurilor, Dumitru a susţinut că această lege a avut intenţii foarte bune. “Dacă este ceva de modificat putem modifica. Comisia Europeană nu este un Bau Bau al Europei şi al României. Procedura de infringement este o procedură preliminară cu un schimb de opinii în care avem timp două luni să explicăm Comisiei punctele respective (...) al treilea punct care face referire la lanţul scurt încă nu şi-a produs efectele. Nu putem să vorbim de un potenţial prejudiciu pe care legea 150 l-a produs atât timp cât nu avem normele de aplicare pe lanţul scurt de aprovizionare. Cu nimic comerţul din reţele comerciale nu a fost împiedicat. Cred că ar trebui să vedem unde se intersectează cererea şi oferta şi unde putem să facem acele parteneriate între fermieri, procesatori şi retaileri”, a adăugat preşedintele Pro Agro.

Comisia Europeană a lansat pe 15 februarie o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la momentul respectiv că urma să intre în dialog cu Comisia Europeană, astfel încât procedura de infringement împotriva României să nu se concretizeze, în condiţiile în care instituţia analiza atent informaţiile primite de la Bruxeles şi de la fermieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.