Primele şine de cale ferată din Portul Constanţa, vechi de peste un secol, au fost scoase din uz, printre acestea fiind şi cele care asigurau legătura către silozurile de cereale construite de Anghel Saligny în 1909.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CFR a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că şinele vechi vor fi înlocuite în cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanţa.

“Şinele de cale ferată româneşti, produse la Uzina Reşiţa, dar şi austriece, construite la începutul anilor 1900, s-au regăsit în Portul Constanţa până de curând. Cele mai vechi şi care nu mai corespund standardelor au fost scoase din uz, cu ocazia lucrărilor efectuate prin Prioritatea 1 şi Prioritatea 2 în Portul Constanţa. Prin aceste proiecte se reconstruiesc peste 43 de kilometri de cale ferată, în cadrul lucrărilor de reparaţii şi întreţinere a infrastructurii feroviare care se au început anul trecut şi se vor finaliza în luna septembrie 2023”, a anunţat CFR.

Astfel, au fost găsite şine de cale ferată, din anii 1913, 1915 dar şi din 1939. Şinele de la începutul anului 1900 se aflau pe liniile ce asigurau legătura către silozurile de cereale, care au fost construite de inginerul Anghel Saligny în anul 1909.

“La inaugurarea celor trei silozuri a participat inclusiv Regele Carol. Nu a lipsit de la eveniment nici Anghel Saligny, întemeietorul şcolii inginereşti în domeniul construcţiilor din România, cel care a realizat multe proiecte în Portul Constanţa, între care şi tunelul care îi poartă numele”, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, alte linii ferate vechi sunt cele de la Gara Maritimă din Portul Constanţa, care a fost inaugurată în anul 1934. Şi Tunelul Palas sau Carol I cum se numea iniţial, proiectat în anul 1902 de către Anghel Saligny, a avut şine de cale ferată construite la începutul anilor 1900.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.