Mark Zuckerberg a prezentat noua aplicaţie de socializare a Meta, Threads, drept un refugiu ”prietenos” pentru discursul public online, făcând o distincţie clară faţă de Twitter, care este deţinută de miliardarul Elon Musk, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne concentrăm cu siguranţă pe bunătate şi facem din acesta un loc prietenos”, a declarat CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, miercuri, la scurt timp după lansarea serviciului.

Menţinerea acestei viziuni idealiste pentru Threads - care a atras deja peste 70 de milioane de utilizatori în primele două zile - este o altă poveste.

Meta Platforms nu este o începătoare în gestionarea hoardelor de pe internet care exprimă furie şi postează obscenităţi.

Compania a spus că va aplica utilizatorilor noii aplicaţii Threads aceleaşi reguli folosite pentru serviciul său de socializare de partajare a fotografiilor şi videoclipurilor, Instagram.

Proprietarul Facebook şi Instagram a adoptat, de asemenea, în mod activ o abordare algoritmică pentru difuzarea conţinutului, ceea ce îi oferă un control mai mare asupra tipului de conţinut care se descurcă bine, în timp ce încearcă să se orienteze mai mult către divertisment şi mai departe de ştiri.

Cu toate acestea, prin conectarea Threads cu alte servicii de social media, cum ar fi Mastodon, şi având în vedere atractivitatea microblogging-ului pentru pasionaţii de ştiri, politicieni şi alţi fani ai luptei retorice, Meta se expune, de asemenea, unor noi provocări cu Threads şi încearcă să îşi creeze o nouă cale printre ele.

Pentru început, compania nu îşi va extinde programul existent de verificare a faptelor la Threads, a declarat purtătorul de cuvânt Christine Pai, într-o declaraţie trimisă joi, prin e-mail. Acest lucru elimină o caracteristică distinctivă a modului în care Meta a gestionat dezinformarea în celelalte aplicaţii ale sale.

Pai a adăugat că postările de pe Facebook sau Instagram considerate false de către partenerii de verificare - care includ şi o unitate a Reuters - îşi vor păstra etichetele dacă sunt postate şi pe Threads.

Solicitată de Reuters să explice de ce adopta o abordare diferită a dezinformarii pe Threads, Meta a refuzat să răspundă.

Într-un podcast al New York Times de joi, Adam Mosseri, şeful Instagram, a recunoscut că Threads ”sprijină mai mult discursul public” decât celelalte servicii ale lui Meta şi, prin urmare, este mai înclinată să atragă o mulţime axată pe ştiri, dar a spus că compania îşi propune să concentraţi-vă pe subiecte mai uşoare, cum ar fi sportul, muzică, modă şi design.

Cu toate acestea, capacitatea Meta de a se distanţa de controverse a fost contestată imediat.

La câteva ore de la lansare, conturile Threads văzute de Reuters publicau despre Illuminati şi ”satanişti miliardari”, în timp ce alţi utilizatori se comparau cu naziştii şi se certau pentru orice, de la identitatea de gen la violenţa din Cisiordania.

Personalităţi conservatoare, inclusiv fiul fostului preşedinte al SUA Donald Trump, s-au plâns de cenzură după ce au apărut etichete care îi avertizează pe potenţialii adepţi că au postat informaţii false.

Un alt purtător de cuvânt al Meta a spus că acele etichete au fost o eroare.

ÎN FEDIVERS

Alte provocări în moderarea conţinutului sunt posibile odată ce Met va lega Threads la aşa-numitul fediverse, unde utilizatorii de pe servere operate de alte entităţi non-Meta vor putea comunica cu utilizatorii Threads.

Christine Pai a spus că regulile Instagram s-ar aplica, de asemenea, acelor utilizatori. ”Dacă un cont sau un server, sau dacă găsim multe conturi de la un anumit server pentru care se constată că încalcă regulile noastre, atunci li se va bloca accesul la Threads, ceea ce înseamnă că conţinutul serverului nu va mai apărea pe Threads şi invers”, a spus ea.

Totuşi, cercetătorii specializaţi în media online au spus că diavolul ar fi în detaliile modului în care Meta abordează aceste interacţiuni.

Alex Stamos, directorul Stanford Internet Observatory şi fost şef al securităţii la Meta, a postat pe Threads că Meta s-ar confrunta cu provocări mai mari în efectuarea unor tipuri cheie de aplicare a moderarii conţinutului, fără acces la datele back-end despre utilizatorii care postează conţinut interzis.

”În cazul fediverse, metadatele pe care marile platforme le folosesc pentru a lega conturile unui singur actor sau pentru a detecta comportamentul abuziv la scară nu sunt disponibile. Acest lucru va face mult mai dificilă oprirea spammerilor, a fermelor de troll şi a abuzatorilor de motive economice”, a spus Stamos.

În postările sale, el a spus că se aştepta ca Threads să limiteze vizibilitatea serverelor fediverse cu un număr mare de conturi abuzive şi să aplice sancţiuni mai aspre pentru cei care postează materiale ilegale precum pornografia infantilă.

Chiar şi aşa, interacţiunile în sine ridică provocări.

”Există unele complicaţii cu adevărat ciudate care apar odată ce începi să te gândeşti la lucruri ilegale”, a spus Solomon Messing, de la Centrul pentru Social Media şi Politică de la Universitatea din New York.

El a citat exemple precum exploatarea copiilor, imaginile sexuale neconsensuale şi vânzările de arme.

”Dacă întâlneşti acest tip de material în timp ce indexezi conţinut (de pe alte servere), ai o responsabilitate dincolo de doar blocarea lui din Threads?”, a întrebat acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.