Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 3%, în urma declinului pieţelor bursiere din SUA, după ce date din sectorul serviciilor din SUA au provocat temeri că Rezerva Federală (Fed) ar putea continua înăsprirea agresivă a politicii sale monetare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,18 dolari, sau cu 2,6%, la 83,39 dolari.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,28 dolari, sau cu 2,9%, la 77,70 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au crescut anterior cu peste 2 dolari, dar şi-au inversat direcţia.

Activitatea industriei serviciilor din SUA a crescut în mod neaşteptat în noiembrie, cu o redresare a ocupării forţei de muncă, oferind mai multe dovezi ale impulsului economiei, pe măsură ce se pregăteşte pentru o recesiune anticipată anul viitor.

Vestea a determinat petrolul şi pieţele de valori să îşi reducă câştigurile.

Datele descurajează speranţele că Fed ar putea încetini ritmul şi intensitatea creşterilor dobânzilor, pe fondul semnelor recente de încetinire a inflaţiei.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, denumite împreună OPEC+, au convenit duminică să respecte planul lor din octombrie de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) din noiembrie până la sfârşitul lui 2023, informaţia care a susţinut iniţial tranzacţiile de luni.

Ţările din Grupul celor Şapte (G7) şi Australia au convenit săptămâna trecută asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc livrat pe mare.

În acelaşi timp, mai multe oraşe chineze au atenuat restricţiile pentru Covid weekendul trecut, ceea ce susţine cererea de petrol.

Activitatea de afaceri şi de producţie din China, a doua cea mai mare economie a lumii, au fost afectate în acest an de măsuri stricte pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.