Preţurile petrolului au închis miercuri în scădere puternică, într-o nouă şedinţă marcată de volatilitate, din cauza temerilor investitorilor că eşecul negocierilor dintre statele OPEC+ referitoare la nivelul producţiei poate duce la creşterea livrărilor şi nu la scăderea lor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pieţele ţiţeiului au fost instabile în ultimele două zile, în urma întreruperii discuţiilor dintre producătorii majori Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, semnalând că investitorii nu ştiu ce înseamnă blocajul de la nivelul OPEC+ pentru producţia mondială.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 1,01 dolari, respectiv cu 1,5%, la 73,43 dolari pe baril. Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate a coborât cu 1,17% dolari, sau cu 1,6%, la 72,20 dolari pe baril. Pe parcursul şedinţei, ambii indici au urcat cu 1 dolar pe baril, potrivit MarketWatch.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, creuniţi sub numele de OPEC +, au restricţionat aprovizionarea cu petrol de mai bine de un an, de când cererea sa prăbuşit în timpul pandemiei de coronavirus.

Grupul menţine în continuare reduceri de producţie de aproape 6 milioane de barili de petrol pe zi.

Era de aşteptat să decidă creşterea livrărilor, dar trei zile de întâlniri nu au reuşit să elimine diviziunile dintre saudiţi şi Emirate.

Deocamdată, asta înseamnă că acordul existent rămâne în vigoare. Dar eşecul discuţiilor ar putea determina, de asemenea, producătorii, dornici să valorifice revenirea cererii, să înceapă să furnizeze mai mult petrol.

"Există un sentiment din ce în ce mai mare că dezordinea OPEC nu este neapărat un factor de optimissm pentru preţuri, deoarece riscul real este ca totul să se destrame, toată lumea să fie liberă şi să poate introduce pe piaţă mult mai mult petrol", a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.

Rusia conduce acum eforturile de a elimina diviziunile dintre saudiţi şi Emiratele Arabe Unite, pentru a contribui la încheierea unui acord de creştere a producţiei de petrol în lunile următoare, au declarat trei surse din OPEC +.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a minimizat îngrijorările legate de un război al preţurilor, într-un interviu acordat marţi CNBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.