Preţurile proprietăţilor spaniole au crescut în trimestrul al treilea cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conduse de cea mai mare creştere a preţurilor locuinţelor noi din ultimii 16 ani, au arătat marţi datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INE) din această ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile locuinţelor noi au crescut în trimestrul respectiv cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza ofertei scăzute, a cererii mari din partea cumpărătorilor străini şi a creşterii costurilor din cauza inflaţiei.

Preţurile caselor vechi au crescut cu 3,2% faţă de anul trecut.

”Creşterea, în special în cazul locuinţelor noi, se datorează în mare măsură faptului că suntem încă la niveluri foarte scăzute ale producţiei de locuinţe noi, sub 100.000 de locuinţe noi pe an”, a declarat Javier Diaz Izquierdo, analist imobiliar la firma de brokeraj Renta 4 din Madrid.

În 2006, Spania a aprobat 850.000 de licenţe noi pentru a construi case, înainte ca piaţa imobiliară să se prăbuşească, declanşând o criză financiară ani mai târziu.

Diaz a spus că creşterea preţurilor a fost determinată şi de profilul cumpărătorilor de case noi, care tind să fie mai puţin îndatoraţi şi mai puţin sensibili la ratele dobânzilor şi la creşterea preţurilor.

”Există şi o mulţime de cumpărători străini care cresc preţurile în zonele de vacanţă”, a spus el.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, a declarat că preţurile proprietăţilor necesită o monitorizare atentă, deşi riscul ca acestea să devină supraevaluate a scăzut.

Marţi, portalul imobiliar online Fotocasa a declarat că interesul pentru cumpărarea de locuinţe a depăşit nivelurile anterioare pandemiei, iar reducerea ofertei în ultimul an ar face şi mai dificilă atingerea rapidă a unui echilibru.

”Anticipăm că până la sfârşitul anului creşterea preţurilor va fi aproape de 5%”, a declarat Maria Matos, purtător de cuvânt al Fotocasa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.