Preţurile producţiei industriale au urcat cu 0,3% în martie comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a rămas la 3,9%, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, preţurile producţiei industriale au urcat cu 0,2% comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a urcat la 3,9%, de la 2,6% în ianuarie.

În martie, cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, de 2,7%, şi în industria metalurgică, de 2,6%.

La polul opus, preţurile au scăzut în martie faţă de februarie cu 4,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, potrivit INS.

În perioada martie 2016 - martie 2017, cele mai mari scumpiri au fost în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+37%), iar cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în activităţi anexe extracţiei de hidrocarburi (-5,1%).

În sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au crescut cu 0,4% în ultimul an, arată datele INS. 

Preţurile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.