Preţurile de referinţă ale permiselor pentru carbon din Uniunea Europeană au depăşit, joi, pentru prima oară, 40 de euro tona, expunând poluatorii la cele mai ridicate preţuri din istoria de 16 ani a pieţei carbonului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele permiselor pentru carbon pentru decembrie 2021 din UE au crescut la un maxim de 40,12 euro tona, în timpul tranzacţiilor. Preţurile au scăzut ulterior la un nivel de aproape 39 de euro tona.

Nivelul record al preţurilor a fost determinat probabil de speculatori, între care unele fonduri de hedging şi cu un posibil sprijin din partea companiilor de utilităţi, pe fondul temperaturilor scăzute, consideră traderii şi analiştii.

Vremea rece a mărit cererea pentru electricitate şi agent termic, majorând producţia la centralele poluatoare, ceea ce a dus la creşterea cererii de permise pentru emisii.

”Pe piaţă intră mulţi bani”, a declarat Mourad Farahat, analist la firma ClearBlue Markets, referindu-se la speculatori.

Pe termen lung, cea mai mare forţă care creşte preţurile carbonului este reprezentată de planurile celor 27 de state membre de a lua măsuri ambiţioase pentru a combate schimbările climatice.

Comisia Europeană intenţionează să prezinte în luna iunie propuneri pentru atingerea unor noi obiective în vederea reducerii emisiilor, inclusiv o reformă a pieţei carbonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.