Preţurile de consum din Statele Unite au înregistrat în luna martie cea mai mare scădere din ultimii cinci ani, iar declinul va continua probabil din cauza presiunii exercitate de epidemia de coronavirus asupra cererii pentru unele bunuri şi servicii, compensând creşterile de preţuri provocate de deficitul altor bunuri ca urmare a perturbării lanţurilor de aprovizionare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara fiind practic blocată, economia se contractă rapid şi milioane de oameni au devenit şomeri în urma măsurilor stricte adoptate de autorităţile statale şi locale pentru a ţine sub control COVID-19. Economiştii anticipează că tendinţa de încetinire a inflaţiei va continua, fiind posibil pe termen scurt să aibă loc şi o deflaţie.

”Cea mai mare îngrijorare în prezent este deflaţia. Deflaţia va continua în următoarele câteva luni, companiile reducând preţurile ca reacţie la cererea mult mai scăzută provocată de epidemia de coronavirus şi de restricţiile de mişcare asociate”, a spus Gus Faucher, economist şef la PNC Financial în Pittsburgh.

Departamentul Muncii a anunţat vineri o scădere a indicelui preţurilor de consum cu 0,4% în luna martie, pe fondul declinului preţului benzinei şi a scăderii semnificative a tarifelor pentru cazare, a preţurilor îmbrăcămintei şi a preţurilor biletelor de avion. Declinul este cel mai mare după cel consemnat în ianuarie 2015 şi survine unei creşteri de 0,1% în februarie.

Într-un interval de 12 luni încheiată în martie, indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,5%, cel mai lent avans înregistrat din februarie 2019, după ce accelerase la 2,3% în februarie.

Economiştii intervievaţi de Reuters anticipau un declin de 0,3% al indicelui preţurilor de consum în luna martie şi o creştere de 1,6% în termeni anuali.

Deflaţia, un declin generalizat al preţurilor, este dăunătoare în timpul contracţiei economice, întrucât populaţia şi companiile amână achiziţiile anticipând preţuri mai mici. Deflaţia poate distorsiona şi politica monetară, piaţa muncii, preţurile acţiunilor şi ale proprietăţilor imobiliare, potrivit economiştilor.

Analiştii consideră că economia americană a intrat în recesiune în martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.