Statele membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) au convenit marţi asupra unei eliberări coordonate a 60 de milioane de barili din rezervele de petrol, Statele Unite şi aliaţii săi încercând să tempereze preţurile petrolului care au crescut după invazia Rusiei în Ucraina. Preţul petrolului Brent a depăşit totuşi 106 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2014, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterile preţurilor petrolului au loc deoarece unii cumpărători evit petrolul rus din cauza sancţiunilor occidentale, în timp ce ofertele la nivel mondial scad, iar cererea creşte.

”Situaţia de pe pieţele energetice este foarte gravă şi necesită toată atenţia noastră”, a spus directorul general al AIE, Fatih Birol.

”Securitatea energetică globală este ameninţată, punând economia mondială în pericol în timpul unei etape fragile a redresării”, a adăugat Birol într-un comunicat, în care a spus că statele membre vor lua în considerare continuarea folosirii stocurilor, dacă va fi necesar.

Jumătate din cantitatea de petrol convenită va veni din Statele Unite, a declarat Departamentul de Energie al SUA după reuniunea ministerială extraordinară a celor 31 de membri ai AIE, care reprezintă în mare parte naţiunile industrializate.

Ponderea exactă a ţărilor membre va fi stabilită în zilele următoare, a declarat ministrul japonez al industriei Koichi Hagiuda, în timp ce unii membri AIE au fost de acord să furnizeze produse petrochimice Ucrainei.

O perturbare din partea Rusiei, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, care exportă în jur de 4-5 milioane de barili pe zi (bpd) de ţiţei şi numeşte acţiunile sale în Ucraina ”o operaţiune specială”, ar putea duce la preţuri şi mai mari.

”Eliberarea de petrol din rezerve este notabilă, dar aşa cum am văzut în noiembrie, pur şi simplu nu este privită în niciun fel ca un fel de schimbare a jocului. Prima de risc politic a unei crize care implică unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume este prea mare”, a spus Craig Erlam, analist senior de piaţă la OANDA.

Cele 60 de milioane de barili de petrol convenite reprezintă 4% din rezervele de 1,5 miliarde de barili de urgenţă deţinute de membrii AIE, a spus acesta, şi echivalează cu 2 milioane de barili pe zi timp de 30 de zile.

Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, a prezidat reuniunea AIE cu sediul la Paris, care a coordonat trei eliberări de petrol de urgenţă în trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.