Preţul certificatelor de pe piaţa de carbon a Uniunii Europene a atins marţi, pentru prima dată, 100 de euro pe tonă, un nivel de referinţă care reflectă costurile crescute pe care fabricile şi centralele electrice trebuie să le plătească atunci când poluează, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul de referinţă privind alocaţia UE (EUA) a crescut la un maxim de 101,25 euro pe tonă şi se tranzacţiona la 100,49 euro pe tonă până la 15:49 GMT.

Contractele EUA sunt principala monedă folosită în Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al Uniunii Europene, care obligă producătorii, companiile electrice şi companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit, ca parte a eforturilor blocului de a-şi îndeplini obiectivele climatice.

Cu cât emitenţii trebuie să plătească mai mult pentru permisele UE de carbon pentru a acoperi fiecare tonă de CO2 pe care o produc, cu atât este mai mare stimulentul de a investi în tehnologii cu emisii reduse de carbon şi de a trece la combustibili mai puţin poluanţi.

Ţările UE şi parlamentarii au convenit asupra reformelor pieţei de carbon din UE la sfârşitul anului trecut, creând o stare de spirit optimistă care s-a accentuat în ultimele săptămâni, pe măsură ce companiile se apropie de termenul limită din aprilie pentru a cumpăra şi a depune suficiente permise de CO2 pentru a acoperi emisiile de anul trecut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.