Combinatul siderurgic Liberty Galaţi, parte a Liberty Steel Group, vrea să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030 şi implementează deja proiecte în acest sens, însă pentru ca ambiţiile de decarbonare să poată fi puse în practică, atât în România, cât şi la nivelul UE, cei care investesc în asta trebuie protejaţi faţă de importurile de produse de profil mai ieftine, provenite din ţări care nu impun industriilor lor aceleaşi costuri de mediu precum Europa, a declarat preşedintele pentru Europa al grupului-mamă, totodată preşedinte al Consiliului de Administraţie al Liberty Galaţi, Ajay Aggarwal, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liberty Galaţi este unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din România şi, totodată, unul dintre cei mai mari consumatori noncasnici de energie electrică şi gaze naturale. 

″Avem planul nostru Greensteel şi CN30, care reflectă ambiţia noastră de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Este un obiect realizabil şi, în acest fel, ar urma să avem un avans de 20 de ani faţă de restul industriei. Însă pentru a ajunge acolo, este mult de muncă, muncă pe care am început-o deja″, a spus Aggarwal.

″De asemenea, vom construi un parc fotovoltaic de 250 MW pe un teren propriu de la Galaţi, proiect extrem de important în contextul energetic actual, pentru a reducerile costurile cu consumul de electricitate şi totodată pentru decarbonare, obiectiv la fel de important. Pentru prima etapă, de 50 MW, lucrările vor începe în curând, am obţinut toate avizele şi autorizaţiile legale necesare. Vor urma, succesiv, restul de etape, până la 250 MW. Acum începem procedurile de autorizare aferente etapei a 2-a. Luăm în calcul mai multe opţiuni de finanţare şi vom vedea ce se întâmplă. Însă o putem face şi pe cont propriu, pentru că, la preţurile de astăzi, economism mai mulţi bani prin simplul fapt că dispunem de această capacitate de producţie de energie″, a explicat oficialul Liberty.

Ajay Aggarwal a adăugat că, în perspectivă, compania are în vedere să producă hidrogen.

″Vrem să creăm la Galaţi o adevărată . Sunt multe de făcut pentru a ajunge acolo. Am discutat şi cu municipalitatea din Galaţi despre asta. Problema cu hidrogenul în ziua de azi e că: a) e scump de fabricat, necesită consum foarte mare de energie; b) e scump de transportat şi c) e scump de stocat. Aşa că esenţial e să produci hidrogen pe acelaşi amplasament pe care urmează să fie consumat, iar din acest punct de vedere, Galaţiul este perfect pentru asta, pentru că ai combinatul Liberty, oraşul, industria de transport naval, Dunărea şi sper că, având şi hidrogen disponibil, să atragem noi business-uri în zonă″, a explicat preşedintele CA-ului Liberty Galaţi. Întrebat despre politicile guvernamentale, el a spus că ″statul s-a mişcat mai bine″ în această criză, atât în România, cât şi la nivel de UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.