Preşedintele american Donald Trump a vizitat joia trecută şantierul naval Fincantieri Marinette Marine din Wisconsin, unde vor fi construite noile fregate FFG(X), promiţând că va sprijini industria construcţiilor navale din Statele Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atâta timp cât voi fi preşedinte, America nu va pierde acest talent de construcţie a navelor sau capabilitatea. Nu va pierde excelenţa sau expertiza bărbaţilor şi femeilor de la Marinette Marine. Nu vom pierde niciodată asta. Nu le vom pierde niciodată”, a afirmat Trump într-un discurs susţinut în timpul vizitei.

Trump a felicitat totodată Fincantieri Marinette şi pe angajaţii şantierului naval pentru asigurarea unui contract în valoare de 5,5 miliarde de dolari pentru programul de fregate U.S. Navy's FFG(X), potrivit site-ului de specialitate The Maritime Executive.

”Prima (fregată) din clasa FFG(X) nu va fi doar un câştig pentru lucrătorii din Wisconsin, va fi şi o victorie majoră pentru Marină. Nu va exista ceva mai avansat ca ceea ce vom construi. Nava este de 30 de ori mai puternică decât generaţia anterioară”, a mai spus preşedintele.

Trump a sugerat că după finalizarea modernizării şantierului Fincantieri Marinette Marine şi începerea construcţiei navelor FFG(X), Marina i-ar putea atribui în viitor şi alte contracte şi că viitorul pare strălucit.

”Nu cu mult timp în urmă, viitorul acestui şantier istoric părea, pot folosi cuvântul întunecat? Da cred că putem spune că părea întunecat. Dar în luna aprilie, norocul Marinette s-a schimbat şi ei şi-au revenit foarte rapid”, a arătat preşedintele.

Trump s-a referit şi la detaliile procesului de selecţie pentru contract.

”Am înţeles că manevrabilitatea este unul dintre factorii importanţi pe care aţi fost aleşi pentru acest contract. Altul este locaţia din Wisconsin, dacă vreţi să ştiţi adevărul”, a spus Trump.

Preşedintele a spus că de peste 75 de ani muncitorii de la acest şantier au construit circa 1.500 dintre cele mai bune şi de temut nave care au navigat vreodată.

”Aţi asigurat că marinarii noştri sunt în siguranţă şi că Marina noastră este puternică. În fiecare zi aţi dovedit că lucrătorii americani sunt cei mai buni din lume, iar acum veţi face lucruri pe care nu le-aţi mai făcut niciodată”, a afirmat acesta.

Trump a susţinut că marina americană va fi mai mare şi mai puternică decât a fost vreodată şi că oriunde va merge aliaţii şi inamicii SUA vor cunoaşte mândria şi puterea simbolizată de numele USS, acesta fiind Marinette. 

Preşedintele a arătat că vor fi construite până la 20 de nave FFG(X), iar contractul ar putea fi prelungit, lucrându-se deja în acest sens.

”Acest contract uriaş este în valoare de până la 5,5 miliarde de dolari. Voi pune la lucru acest şantier naval, pentru a construi unele dintre cele mai rapide, avansate şi manevrabile nave de luptă oriunde pe ocean”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Acest contract va susţine cei 1.500 de angajaţi full-time ai şantierului naval, care va putea să mai angajeze alţi 1.000 de oameni în şantierele navale din Wisconsin, fiind unul dintre cele mai mari contracte văzute vreodată în acest stat.

”Un număr estimat de alte 15.000 de locuri de muncă vor fi create prin intermediul lanţului de furnizori din Wisconsin.

”Observaţi că nu este un lanţ de furnizori care trece prin China şi alte ţări. Se numeşte ‘The Wisconsin’ . Nu este plăcut? Lanţul de furnizori Wisconsin”, a mai spus Trump.

Înainte de anunţul din aprilie referitor la atribuirea contractului, fostul director al Austal, Craig Hooper, a anticipat că propunerea FREMM a avut un avantaj nu doar datorită calităţii produsului oferit, dar şi a importanţei avute de Wisconsin în alegerile prezidenţiale din 2020.

Într-un comunicat, fostul vicepreşedinte al SUA Joe Biden, care va fi nominalizat drept candidat din partea democraţilor în alegerile prezidenţiale, l-a acuzat pe Trump că profită de progresele economice ale Marinette, care au fost iniţiate cu mult timp înainte.

În timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush, Lockheed Martin şi Marinette Marine şi-au asigurat un contract pentru prima dintr-o serie de nave de luptă din clasa Freedom, urmat de alte comenzi din partea administraţiei Obama, Ambele clase de nave LCS sunt scoase treptat din producţie, în favoarea navelor FFG(X).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.