Preşedintele Curţii de Conturi Mihai Busuioc s-a aflat într-o vizită de lucru în SUA, unde a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu omologul său american Gene L. Dodaro, discuţiile având ca temă principală cele mai bune practici în ceea ce priveşte prevenirea, detectarea, reducerea riscurilor şi investigarea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La invitaţia instituţiilor de justiţie şi de aplicare a legii din Statelor Unite, preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, a participat, împreună cu o serie de oficiali ai statului român, la o vizită de studiu în Statele Unite având ca temă principală modalităţile de prevenire şi combatere a fraudei în domeniul achiziţiilor publice.  Vizita a fost organizată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, prin programul Anticorupţie pentru Europa Centrală  şi în coordonare cu Secţia Economică a Ambasadei SUA la Bucureşti. Astfel, în perioada 26 aprilie – 2 mai 2023, preşedintele Curţii de Conturi a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului de Stat al SUA, precum şi cu experţi din domenii specializate precum sănătate, transporturi, sistem judiciar, în Washington DC şi New York. În cadrul întâlnirilor au fost abordate şi analizate cele mai bune practici în ceea ce priveşte prevenirea, detectarea, reducerea riscurilor şi investigarea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice”, transmite Curtea de Conturi.

”Auditarea domeniului achiziţiilor publice reprezintă o componentă importantă a activităţii pe care Curtea o desfăşoară şi suntem preocupaţi în mod constant să promovăm responsabilitatea, corectitudinea şi cele mai bune practici în gestionarea corectă a fondurilor guvernamentale. Căutăm permanent cele mai potrivite metode pentru a depista practicile ilegale şi, de aceea, expertiza împărtăşită de autorităţile din Statele Unite în identificarea şi combaterea eficientă a tuturor tipurilor de fraudă ne este de mare ajutor. Există modele şi sisteme de întărirea controlului şi prevenirea fraudei în domeniul achiziţiilor publice pe care le putem prelua de la partenerii noştri strategici, SUA”, a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.

În marja vizitei de studiu realizate în Statele Unite, preşedintele Instituţiei Supreme de Audit din România a avut o întrevedere cu omologul american, auditorul general Gene L. Dodaro, la sediul de la Washington al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO). În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au analizat progresele făcute de Curtea de Conturi a României cu sprijinul specialiştilor de la Centrul de Excelenţă în Audit al GAO în modernizarea metodologiei de audit şi întărirea performanţei instituţionale. 

Preşedintele Mihai Busuioc a mulţumit auditorului general pentru suportul acordat Curţii de Conturi a României în eforturile de modernizare întreprinse, menţionând excelenta colaborare a auditorilor publici externi români cu experţii Centrului pentru Excelenţă în Audit al GAO. Cei doi oficiali au afirmat dorinţa de a continua colaborarea dintre Curtea de Conturi a României şi Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală a Statelor Unite.

”Am discutat cu domnul auditor general Gene Dodaro despre excelenta colaborare dintre instituţiile supreme de audit din România şi SUA. Suntem recunoscători colegilor de la GAO atât pentru contribuţia consistentă avută în realizarea analizei funcţionale a instituţiei noastre - un veritabil declanşator al procesului de reformă şi de modernizare a Curţii de Conturi, cât şi pentru sprijinul pe care ni-l oferă în continuare pentru a realiza ceea ce ne-am propus: să fim o instituţie supremă de audit eficientă, care influenţează pozitiv prin auditurile sale calitatea vieţii cetăţenilor şi îmbunătăţeşte activitatea administraţiei publice din România”, a spus preşedintele Mihai Busuioc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.