Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirmă că orice modificare majoră a legii privind activitatea instituţiei trebuie convenită cu Comisia Europeană, iar angajaţii autorităţii ”îşi văd de treabă”. Potrivit unor informaţii apărute recent în presă, fostul premier Mihai Tudose ”se afla în cărţi” pentru a-l înlocui în funcţie pe Bogdan Chiriţoiu, însă fostul premier a negat că ar fi interesat de acest post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din punctul nostru de vedere, noi ne vedem de treabă aici. Schimbări de legislaţie evident că se pot face. În fiecare an mai rafinăm Legea Concurenţei, inclusiv şi anul trecut s-au operat modificări. Dacă vorbim de modificări substanţiale, majore ale legii, acestea trebuie abordate cu grijă, va trebui consultată Comisia Europeană, pentru că legislaţia de concurenţă nu e strict naţională”, a spus Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

Acesta se află deja la al doilea mandat la conducerea autorităţii de concurenţă, iar mandatul său expiră în anul 2020. În plus, activitatea instituţiei pe perioada mandatului său a fost apreciată la nivelul Comisiei Europene.

”Cred că este devreme. Momentan, există un proiect de lege, dacă se doreşte, va fi discutat. Noi avem două mandate libere în Consiliu (de consilier, n.r.). Dar toţi ne vedem de activitatea noastră”, a adăugat el.

Un proiect de lege pentru modificarea Legii Concurenţei aşteaptă avizul Consiliului Economic şi Social (CES) pentru a intra în dezbatere la Camera Deputaţilor.

”Proiectul care există acum în Parlament de modificare a primit aviz negativ din partea Guvernului, în parte şi pe motivul că nu se pot modifica regulile în timpul jocului, că ar fi neconstituţional. Dacă vor fi modificări, ele vor viza numai lucrurile care urmează să se întâmple”, a mai spus Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,11 milioane lei (27,35 milioane euro) cu peste 60% mai mult decât în anul anterior, când sancţiunile s-au ridicat la 76,8 milioane lei, arată raportul publicat marţi de instituţie.

La nivelul anului trecut, au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. De asemenea, o companie (AEM SA) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat de imunitate la amendă.

Pentru prima dată, Consiliul Concurenţei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei, cu una mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La sfârşitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârşitul anului 2016.

În 2017 s-au desfăşurat 22 de astfel de inspecţii inopinate la 135 de sedii şi puncte de lucru, comparativ cu 2016, când s-au organizat 13 de astfel de acţiuni la 68 de sedii.

Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 189 dosare privind concurenţa, faţă de 173 în 2016.

Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, favorabile Autorităţii de Concurenţă este 100% pentru al treilea an consecutiv.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut 72% dintre amenzile contestate în 2017.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.