Republica Moldova se apropie de un record al exporturilor de rapiţă, România fiind de departe principala piaţă de desfacere, iar acest salt semnificativ a generat suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi vorba, de fapt, despre o reexportare a producţiei din Ucraina, relatează NewsMaker, care citează o analiză a publicaţiei economice mold-street.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova a exportat peste 292.000 de tone de rapiţă, de aproape patru ori mai mult ca în 2022 şi de peste două ori şi jumătate mai mult comparativ cu anul 2021, când s-au înregistrat o recoltă şi un export mai mari ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija. Dacă tendinţa se menţine, volumul anual de export de rapiţă ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova, scrie mold-street.com.

Potrivit sursei, România este principala piaţă de desfacere. Aici a ajuns peste 65% din cantitatea exportată. Anul trecut, 86% din exporturile de rapiţă din Republica Moldova au fost pe piaţa României, în timp ce în 2021, cota României a fost de numai 41%. Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23% iar pe trei – Olanda, cu o cotă de doar 2,3%.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Saltul semnificativ al exporturilor de rapiţă din Republica Moldova pe piaţa României a generat suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi de fapt un reexport al producţiei din Ucraina. „La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producţii de 20 tone/hectar la rapiţă, 50 tone/hectar la grâu şi aşa mai departe”, a spus recent, într-o notă ironică, Mircea Băluţă, director general la Agrototal Prodcom, o companie care cultivă cereale şi oleaginoase.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociaţiei Agrocereale şi cel care a făcut analiza publicată de mold-street.com, contrazice însă aceste suspciuni. El spune că în acest an au fost semănate cu rapiţă în Republica Moldova suprafeţe de două ori mai mari decât media din ultimii cinci ani. În plus, datele privind livrările de rapiţă includ şi furnizorii din regiunea transnistreană, mulţi dintre ei având sediul juridic la Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.