Premierul chinez Li Qiang a spus marţi, la Formul Economic Mondial de la Davos, că inovaţiile tehnologice nu ar trebui folosite ca o modalitate de a restricţiona sau de a limita alte ţări, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru a menţine concurenţa sănătoasă şi pentru a scoate în evidenţă cea mai mare vitalitate, singura modalitate este de a spori cooperarea în inovare”, a spus Li printr-o traducere oficială în engleză a observaţiilor sale în limba mandarină.

”Fructele ştiinţifice şi tehnologice ar trebui să fie benefice umanităţii în ansamblu, în loc să devină un mijloc de a restricţiona sau de a limita dezvoltarea altor ţări”, a adăugat Li, solicitând ”măsuri mai deschise”.

Li nu a numit în mod specific nicio ţară în observaţiile sale.

Beijingul a cerut în repetate rânduri Washingtonului să elimine restricţiile impuse companiilor chineze care le împiedică să cumpere tehnologie avansată de la firmele americane.

Măsurile SUA din ultimii doi ani s-au concentrat în mod explicit pe blocarea accesului Chinei la semiconductori de ultimă generaţie, utilizaţi pentru inteligenţa artificială, din îngrijorarea că tehnologia alimentează capacităţile militare ale Beijingului.

După discursul său, Li a vorbit despre riscurile şi oportunităţile AI generative, cum ar fi ChatGPT, într-o scurtă sesiune de întrebări şi răspunsuri cu fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

”Pentru a spune clar, noi, fiinţele umane, trebuie să controlăm maşinile în loc să ca ele să ne controleze pe noi”, a spus Li, solicitând ”o linie roşie” universală în dezvoltarea AI, fără a specifica detalii.

El a adăugat că inteligenţa artificială nu ar trebui să fie doar în beneficiul unui grup mic de oameni şi că interesele ţărilor în curs de dezvoltare ar trebui să fie prioritare.

ChatGPT al firmei OpenAI din SUA a devenit extrem de populară în urmă cu puţin peste un an, dar nu este disponibilă oficial în China.

Mulţi chatboţi similari de la companii chineze, precum Baidu şi Alibaba, s-au lansat pentru public în China continentală, după ce au primit undă verde de la autorităţi în august.

”În AI, muncim mult pentru a implementa politici şi reglementări. Am introdus multe legi şi reglementări pentru a asigura securitatea datelor, etica legată de inteligenţa artificială şi serviciile generative de inteligenţă artificială. Toate acestea sunt eforturi de a explora un cadru de guvernanţă AI potrivit condiţiilor naţionale ale Chinei”, a spus Li.

Cooperare globală

Li a declarat marţi China drept un susţinător al multilateralismului şi a cerut continuarea cooperării globale.

În discursul său adresat liderilor de afaceri la nivel mondial, Li a subliniat că China va lua măsuri pentru a răspunde preocupărilor legate de fluxul de date peste graniţele internaţionale şi de capacitatea de a participa în mod egal la achiziţiile guvernamentale.

Întreprinderile străine care operează în China au întâmpinat dificultăţi în a respecta restricţiile înăsprite ale ţării privind colectarea şi exportul de date, plângându-se, de asemenea, că întreprinderile locale au avantaje nedrepte atunci când concurează pentru ofertele guvernamentale locale.

China rămâne ferm hotărâtă să se deschidă. Vom continua să creăm condiţii favorabile pentru ca lumea să participe la oportunităţile Chinei”, a spus Li.

Li sa întâlnit cu preşedintele elveţian Viola Amherd înaintea conferinţei de la Davos şi urmează să viziteze Irlanda mai târziu, în cursul săptămânii.

China a anunţat luni că va acorda cetăţenilor elveţieni intrarea fără viză, în timp ce partea elveţiană ”va oferi o mai bună facilitare a vizelor” cetăţenilor chinezi şi întreprinderilor care investesc în Elveţia. Nu este clar când vor intra în vigoare măsurile.

Creşterea economică a Chinei

Li a spus separat în discursul său de marţi că economia chineză a crescut cu aproximativ 5,2% în 2023.

Comentariile sale au avut loc cu o zi înainte de publicarea programată de către Biroul Naţional de Statistică a cifrelor oficiale privind PIB-ul şi a altor date, stabilite pentru miercuri la Beijing.

”În promovarea dezvoltării economice, nu am recurs la stimulente masive. Nu am căutat o creştere pe termen scurt în timp ce acumulăm riscuri pe termen lung. Mai degrabă, ne-am concentrat pe consolidarea driverelor interne”, a spus Li.

Preşedintele chinez Xi Jinping a renunţat la Davos anul acesta. De asemenea, omologul său american, Joe Biden, nu a participat la eveniment de când a devenit preşedinte.

Marţi mai devreme, Xi a cerut creşterea legăturilor dintre pieţele financiare interne şi din străinătate, asigurând în acelaşi timp securitatea financiară, potrivit publicaţiei de stat Xinhua.

Liderul chinez a ţinut un discurs despre ”dezvoltarea de înaltă calitate a sectorului financiar al Chinei” la o şcoală pentru oficiali ai Partidului Comunist Chinez, cunoscută şi sub numele de Academia Naţională de Guvernare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.