Banca centrală a Statelor Unite trebuie să acţioneze ”rapid” pentru a ţine sub control inflaţie prea mare, a declarat luni preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, care a spus că, dacă va fi necesar, instituţia va folosi majorări ale dobânzii mai mari decât în mod normal pentru a face acest lucru, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa muncii este foarte puternică, iar inflaţia este mult prea mare”, a declarat Powell la o conferinţă a Asociaţiei Naţionale pentru Economia Afacerilor.

Powell a spus că există o nevoie evidentă de a readuce rapid politica monetară la un nivel mai neutru şi apoi de a trece la niveluri mai restrictive, pentru a restabili stabilitatea preţurilor.

În special, a adăugat el, ”dacă vom ajunge la concluzia că este oportun să ne mişcăm mai agresiv prin creşterea ratei fondurilor federale cu mai mult de 0,25 de puncte procentuale la o întâlnire sau întâlniri, vom face acest lucru”.

Oficialii Fed au majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor pentru prima dată în trei ani şi au semnalat majorări continue ale dobânzilor.

Majoritatea aşteptărilor sunt că rata de politică pe termen scurt - fixată timp de doi ani aproape de zero – va ajunge la 1,9% până la sfârşitul acestui an, un ritm care ar putea fi atins cu creşteri de un sfert de punct procentual la fiecare dintre următoarele şase şedinţe de politică monetară.

Până la sfârşitul anului viitor, decidenţii Fed se aşteaptă ca rata dobânzii de referinţă overnight a băncii centrale să fie de 2,8%, aducând costurile îndatorării la un nivel în care ar începe efectiv să afecteze creşterea economică.

Majoritatea oficialilor Fed văd nivelul ”neutru” al dobânzii cheie între 2,25% şi 2,5%.

Powell a reiterat luni că reducerile bilanţului  masiv al Fed ar putea începe până în mai, proces care ar putea înăspri şi mai mult condiţiile financiare.

Inflaţia din SUA, calculată conform indicatorului preferat de Fed, este de trei ori mai mare decât obiectivul de 2% al băncii centrale, împinsă în sus de tensiunile din lanţurile de aprovizionare, care s-ar putea agrava pe măsură ce China va răspunde la noile creşteri ale cazurilor de Covid-19 cu noi măsuri restrictive.

Presiunile asupra preţurilor sunt amplificate de războiul Rusiei în Ucraina, care creşte preţul petrolului, ameninţând cu amplificarea inflaţiei.

Statele Unite, acum cel mai mare producător de petrol din lume, sunt mai capabile să reziste unui şoc petrolier decât în ​​anii 1970, a remarcat Powell. Deşi, în vremuri normale, Fed nu ar înăspri politica monetară pentru a aborda ceea ce în cele din urmă ar putea fi o creştere temporară a preţurilor mărfurilor, a spus Powell, ”riscul este în creştere ca o perioadă prelungită de inflaţie ridicată să împingă aşteptările pe termen lung într-un mod inconfortabil mai ridicate."

Anul trecut, Fed a prognozat în mod repetat că presiunile din lanţurile de aprovizionare se vor diminua, pentru ca apoi să fie dezamăgită în mod repetat.

Potrivit estimărilor Fed, inflaţia va scădea la 2,3% până în 2024, iarşomajul va fi de 3,6%. Powell a spus că se aşteaptă ca inflaţia să scadă la ”aproape de 2%” în următorii trei ani şi că, deşi o ”aterizare delicată” poate să nu fie simplă, există o mulţime de precedente istorice.

„Economia este foarte puternică şi este bine poziţionată pentru a face faţă unei politici monetare mai stricte”, a mai spus Powell.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.