Operatorul polonez de conducte PERN a declarat că a oprit pomparea printr-o secţiune a conductei Drujba, care transportă petrol din Rusia către Europa, după ce a depistat sâmbătă o scurgere, într-o zonă din centrul Poloniei, dar se aşteaptă ca livrările să poată fi reluate marţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu a existat niciun indiciu cu privire la cauza scurgerii, care urmează unei serii de atacuri asupra conductelor care transportă petrol şi gaze ruseşti, de când Moscova şi-a lansat invazia  în Ucraina, în 2022.

”Serviciile PERN au ajuns la porţiunea avariată a uneia dintre liniile tronsonului de vest al conductei Drujba din comuna Chodecz. Este linia principală care transportă ţiţeiul de la livrările maritime către vest. Lucrările de reparaţii la conducta de petrol sunt în curs de desfăşurare. Timpul estimat pentru reluarea pompării este marţi dimineaţa”, a declarat PERN duminică după-amiază.

PERN nu a spus care a fost impactul asupra aprovizionării Germaniei, dar un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Economiei de la Berlin a declarat: ”Suntem în contact cu operatorii rafinăriilor est-germane. Securitatea aprovizionării este încă pe deplin garantată”.

Pompierii şi serviciile de urgenţă PERN s-au aflat la faţa locului, dar nu s-a raportat un incendiu.

”Porţiunea conductei care a fost afectată de scurgere a fost tăiată de restul, aşa că amploarea scurgerii nu este uriaşă, vorbim de o zonă dreptunghiulară care măsoară 30 pe 210 metri”, a declarat Grzegorz Jankowski, de la Serviciul de pompieri de stat din Wloclawek, postului privat TVN24.

PERN a spus că a doua linie funcţionează normal şi nu există nicio ameninţare pentru sănătatea locuitorilor locali, adăugând că compania investighează motivul scurgerii.

Compania a spus că furnizarea de petrol către rafinăriile poloneze nu a fost afectată şi că a fost în contact cu partenerii germani care primesc petrol prin conductă.

Germania a încetat să cumpere petrol rusesc în ianuarie, dar presa germană a relatat că petrolul kazah era importat prin această conductă.

Asociaţia industriei germane pentru combustibili şi energie nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

”Alte elemente ale infrastructurii PERN, inclusiv tronsonul Pomeranian (al Drujba), care este folosit pentru pomparea ţiţeiului care soseşte în tancuri în Polonia şi apoi mai departe în Germania, funcţionează în regim standard”, a spus PERN în declaraţia sa.

Conducta de petrol Drujba este una dintre cele mai mari din lume şi poate transporta 2 milioane de barili pe zi. Capacitatea totală a secţiunii de vest a ambelor linii care transportă petrol din centrul Poloniei în Germania este de 27 de milioane de tone de ţiţei pe an.

Fluxurile prin conducta Drujba au scăzut brusc de la invazia Rusiei în Ucraina, iar infrastructura conductei a fost lovită de mai multe ori de atunci în atacuri pe care Moscova le-a atribuit Ucrainei. Ucraina nu a recunoscut atacurile.

Europa a fost în alertă maximă cu privire la securitatea infrastructurii sale energetice de când au fost găsite scurgeri majore în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care circulă din Rusia către Europa pe sub Marea Baltică, în septembrie.

S-a constatat că scurgerile au fost cauzate de explozii inexplicabile care au rupt ambele conducte.

Moscova a dat vina pe Ucraina şi Occidentul pentru explozii, care au avut loc în timp ce Europa îşi reduce dependenţa de energia rusă ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

Liderii ucraineni şi occidentali au negat orice responsabilitate pentru atacuri, numindu-le un act de sabotaj pe care îl investighează.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.