George Ionescu, piscicultor, susţine că braconajul este un fenomen dezvoltat pentru că instituţiile nu îşi fac datoria, precizând că ar trebui să existe procurori care să înţeleagă aceast fenomen, iar în prezent sunt reţele întregi care comercializează mii de tone de peşte la negru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“La braconaj stăm extraordinar de prost pentru că instituţiile statului nu îşi fac datoria. Avem o problemă structurală. Ar trebui să avem şi pentru piscicultură câţiva procurori la nivel de ţară care să înţeleagă fenomenul şi nu aşa cum se întâmplă astăzi, procurori care tratează acest fenomen ca un mic furt, o mică problemă care nu se răsfrânge structural la nivel de industrie. Iar noi avem o problemă structurală cu acest fenomen, nu avem de-a face cu unul, doi oameni dintr-un sat care nu au ce mânca şi fură. Avem de-a face cu reţele întregi care comercializează mii de tone de peşte la negru, atât din Delta Dunării, cât şi de pe Oltul Inferior şi din alte zone de pe traseul Dunării. Sunt nişte reţele formate în decursul a 10-15 ani, bine capitalizate, care pur şi simplu râd de noi”, a declarat George Ionescu, marţi, la Prima News. 
 
El a afirmat că Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) are în gestiune peste 30.000 de hectare care nu produc peşte. 
 
“La acest fapt contribuie şi lipsa de interes şi de capacitate de administrare a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). ANPA are peste 30.000 de hectare în gestiune pe care nu reuşeşte să le închirieze. Astăzi, în România, la dispoziţia există 30.000 de hectare care nu produc peşte. Sau dacă produc, produc la negru într-o situaţie de conivenţă locală unde un reprezentant al ANPA cumva tolerează ce se întâmplă acolo. Sau ai autorităţii locale. La fel şi Apele Române, din ce ştim noi, au un patrimoniu enorm în care se poate practica piscicultura, părerea noastră este că sunt peste 50-60.000 de hectare, care nu sunt introduse în circuitul economic. Astăzi, la nivelul României cred că sunt undeva între 80.000-100.000 de hectare neintroduse. Avem alocare financiară, am avut şi în exerciţiul precedent, avem şi în acest exerciţiu, în care ar trebui să facem o inventariere a acestui patrimoniu şi nu se întâmplă chestia asta, din păcate”, a explicat George Ionescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.