Ofertele publice iniţiale (IPO) lansate pe pieţele din Europa, în primul trimestru din acest an, au strâns din piaţă finanţări de 12,5 miliarde de euro, cu 172% peste suma de 4,6 miliarde înregistrată în perioada similară a anului trecut, arată datele transmise luni de PwC România. Cele mai mari IPO-uri au fost înregistrate la Deutsche Borse: divizia Healthineers a Siemens a adunat 3,7 miliarde de euro, în timp ce DWS Group a totalizat 1,3 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Marea Britanie, 16 IPO-uri au colectat de pe bursă 1,3 miliarde de lire sterline, comparativ cu 20 de asemenea oferte în trimestrul 1 din 2017, care au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline.

„Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescută şi corecţii semnificative pentru indicii globali. Pieţele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile cu investitori dornici să găsească valoare şi să ia în calcul plasamente din timp în companii cu acţiuni interesante, cu potenţial şi fundamente economice solide. În ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potenţialului război comercial între Statele Unite ale Americii şi China şi a discuţiilor despre creşterea ratelor dobânzilor, piaţa europeană de IPO-uri rămâne deschisă oportunităţilor de business”, spune Sorin Petre, Partener Servicii de Evaluare şi Analiză, PwC România.

Oficialii companiei spun că, în primele patru luni ale anului s-a observat o creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de 36% a valorii tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, segmentul de acţiuni fiind cel mai popular.

”Indicele celor mai tranzacţionate acţiuni a crescut în primele trei luni ale anului cu peste 12%,  atingând maximul ultimilor 11 ani. În acelaşi timp, evoluţia din ultima perioadă este dovada faptului că investitorii de pe piaţa de capital sunt sensibili la semnalele pe care economia locală şi internaţională, le trimite”, spune Ileana Guţu, Senior Manager, Servicii de Evaluare şi Analiză, PwC România.

Deutsche Borse a fost principala piaţă din punct de vedere al valorii prin derularea a două dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din Europa, cea a companiei de tehnologie medicală Healthineers a Siemens şi cea a DWS Group, divizia de asset management a Deutsche Bank.

Bursa din Londra, London Stock Exchange, rămâne piaţa numărul unu din Europa în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate, deşi numărul de IPO-urile derulate  a fost mai mic la începutul anului, 16 IPO-uri au totalizat 1,3 miliarde de lire sterline comparativ cu primul trimestru de anul trecut când 20 de asemenea oferte au totalizat 1,8 miliarde de lire sterline. Sectorul financiar a continuat să domine IPO-urile lansate în Marea Britanie cu un procent de 71% din totalul celor anunţate.

Raportul IPO Watch Europe analizează, trimestrial, toate listările noi de pe principalele pieţe din Europa şi include bursele din Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia şi Marea Britanie. Transferul companiilor listate la alte categorii de piaţă, pe aceeaşi bursă, nu sunt luate în considerare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.