Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că şi-a propus ca, până în 2020, România să aibă o suprafaţă amenajată la irigat de două milioane de hectare, spunând că pentru refacerea sistemului de irigaţie a fost alocată o sumă de peste 1,5 miliarde de euro atât prin bugetul de stat, cât şi prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daea a declarat, marţi, jurnaliştilor, că refacerea sistemului de irigaţii este un obiectiv extrem de important în programul de guvernare.

“Mi-am propus când am venit la Ministerul Agriculturii să refacem sistemul de irigaţii. Este un obiectiv extrem de important în programul de guvernare, este un obiectiv pe care l-am inserat în pagina bugetară, avem banii necesari. (…) Este momentul să refacem sistemul de irigaţii şi să nu-l uităm niciodată şi să nu îl prăduim niciodată şi îl întreţinem ca pe copiii noştri şi să avem grijă de el pentru că este existenţa producţiei agricole, acolo unde apa poate fi adusă la plantă. Aici ne mângâie apa, Dunăre, şi plantele stau şi suferă din cauza lipsei de apă”, a afirmat ministrul.

El spune că şi-a propus ca până anul viitor suprafaţa irigată să fie în jur de două milioane de hectare

“Ne-am propus ca până în 2020 să avem o suprafaţă amenajată la irigat în jur de două milioane de hectare pentru care avem 1,1 miliarde de euro prin bugetul de stat şi 435 de milioane prin planul Naţional de Dezvoltare Rurală, înţelegând refacerea sistemului secundar, partea secundară a sistemului, acolo unde sunt staţiile de punere sub presiune şi evident reţeaua de distribuţie a apei până la hidrant, operaţiuni care se vor face în regim privat, prin programele pe care le-am stabilit prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală la care fermierii au acces”, a explicat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a menţionat că trebuie realizate organizaţii de udători pentru a putea exploata sistemul de irigaţii.

“Trebuie să pornim etapa cu etapa. În primul rând să realizăm organizaţiile de udători pentru că dacă nu ne organizăm şi lucrul acesta îl urmărim şi îl facem în fiecare zi şi am realizat până acum în jur de 50 de organizaţii de udători pentru a putea exploata sistemul că degeaba porneşte apa pe canal dacă ea nu ajunge la plante”, a precizat Daea.

El a mai spus că există instalaţii care se pot adapta pentru suprafeţe mai mari sau pentru suprafeţe mai mici, menţionând că fermierii sunt primii care realizează că fără apă nu poate fi concepută agricultura. 

“Rog fermierii să înţeleagă că noi nu introducem apa pe canale pur şi simplu şi nu plimbăm Dunărea pe câmp degeaba. Această apă trebuie să ajungă la plante şi ei trebuie să facă eforturile care se cuvin pentru a aduce apa la plante, să ne dotăm cu instalaţii care pot fi acum adaptate fiecărei situaţii în parte, sunt instalaţii mari, sunt instalaţii mici, sunt instalaţii care pot valorifica suprafeţele mai mari, sunt instalaţii care pot valorifica suprafeţele mai mici, într-un cuvânt astăzi avem o paletă largă de utilaje şi o paletă largă de instalaţii care pot să convină unei situaţii particulare pe care o întâlneşti la fiecare fermier în parte. Eu cred că aici lucrurilesunt în regulă şi fermierii au realizat şi sunt primii care realizează că fără apă nu se poate concepe agricultura”, a precizat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a vizitat, marţi, staţia de pompare de la Galeşu din judeţul Constanţa, aflată în curs de reabilitare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.