Peste 1.300 de mărci româneşti au fost înregistrate la OSIM de primii 10 proprietari de branduri din România. Biofarm ocupă primul loc în Top 10, cu 314, urmată de RCS & RDS - 145, Terapia SA – 144, Banca Comercială Română - 125, Noriel Impex Srl - 119, a anunţat Asociaţia Brand Defender de Apărare a Titlurilor de Drepturi de Proprietate Intelectuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Topul a fost realizat în conformitate cu cererile depuse în ultimii 10 ani la EUIPO - oficiul european de proprietate intelectuală care analizează şi emite certificate valabile pentru toate cele 27 state UE - şi OSIM - oficiu care acoperă juridic doar teritoriul României din punct de vedere al valabilităţii certificatelor, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi folosite în alte state.

Primii 10 proprietari de mărci înregistrate din România deţin o poziţie vitală în peisajul de afaceri, ei deţin în total 1.347 de mărci înregistrate la OSIM. Angajamentul lor faţă de protecţia mărcilor comerciale reflectă dedicarea faţă de calitate, inovaţie şi încredere. Mai mult, obţinerea certificatelor nu ajută doar la protejarea intereselor companiilor deţinătoare, ci contribuie şi la dezvoltarea unei pieţe competitive şi de încredere, încurajând inovaţia şi permiţând expansiunea internaţională. Mărcile, în acest context, nu sunt doar active legale, sunt simboluri ale valorilor de afaceri care conduc la creşterea şi dezvoltarea economică a României.

Biofarm, situat pe locul 1 în Top 10 OPSIM deţinători de mărci din România, are în portofoliu nume foarte cunoscute românilor: Carmol, Triferment, Cavit şi Colebil. Povestea Carmol are aproape 100 de ani, a fost pus pe piaţă în 1928 şi protejat ca marcă în 1978.

EUIPO şi OSIM sunt cele două oficii la care apelează companiile din România atunci când îşi obţin certificatele care le protejează mărcile. Există şi o a treia instituţie, WIPO, organizaţia mondială a proprietăţii intelectuale, care însă emite certificate doar în numele oficiilor naţionale membre.

„Procedurile acestor oficii urmează în principiu aceleaşi rigori, mai ales din 2015, când a apărut Directiva (EU) 2015/243 de apropiere a legislaţiilor statelor membre cu privire la mărci. Opţiunea companiilor pentru unul sau altul dintre oficii ţine doar de decizia de a extinde sau nu marca în alte ţări, dat fiind că OSIM e pentru România şi EUIPO e valabil pentru toată Europa. Pentru companii, costurile de înregistrare a unei mărci nu reprezintă un criteriu, cel mai important este ca marca să fie depusă corect, întrucât oficiile nu verifică acest aspect care revine în responsabilitatea solicitantului”, spune Radu Bozocea partener la Weizmann Ariana & Partners, agenţia de proprietate intelectuală din România care reprezintă cele mai multe companii naţionale pentru înregistrarea de mărci.

„Pentru orice companie, protejarea mărcii ar trebui sa fie o preocupare principală, pentru că o marcă comercială este mai mult decât un simplu logo sau un nume, este un simbol al reputaţiei, calităţii şi încrederii unei companii. Iar încrederea consumatorilor este piatra de temelie a oricărui brand de succes”, completează Radu Bozocea.

Marca este o proprietate privată a companiei care a înregistrat-o, poate fi vândută, închiriată sau evaluată, generează reputaţie şi stă la baza strategiei de vânzări a companiei. Valoarea unei mărci este dată de veniturile pe care le poate atrage singură, indiferent de compania care o deţine.

TOP 10 OSIM

SC BIOFARM SA - 314 mărci
SC RCS & RDS SA – 145 mărci
SC TERAPIA SA – 144 mărci
BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA – 125 mărci
SC NORIEL IMPEX SRL – 119 mărci
SC LABORATOARELE FARES BIO VITAL SRL – 113 mărci
British American Tobacco (Brands) Inc. – 112 mărci
NOVARTIS AG – 107 mărci
JT INTERNATIONAL SA – 86 mărci
D-TOYS - 82 mărci
TOP 10 EUIPO (companii româneşti)
DANTE INTERNATIONAL SA – 73 mărci
ROYAL ESTATE & BUILDINGS SRL – 66 mărci
S.C. STANDARD SNACKS S.R.L. – 55 mărci
LABORMED-PHARMA SA - 50 mărci
SC DEDEMAN SRL – 47 mărci
SELEX TRADING – 45 mărci
INTERMARK – 43 mărci
ANTIBIOTICE SA – 41 mărci
SC LIFE CARE CORP SRL – 40 mărci
PIER IP MANAGEMENT SRL – 36 mărci

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.