Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată sâmbătă la doi porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, din judeţul Vrancea, care devine astfel al 16-lea judeţ în care boala se manifestă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria  din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", anunţă ANSVSA.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de măsuri adoptat eliminarea porcilor din exploataţie, ecarisarea carcaselor şi instalarea filtrelor rutiere.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, vineri, la Constanţa, că autorităţile au restrâns viteza de propagare a virusului peste porcine africane, iar în patru judeţe - Brăila, Buzău, Satu Mare şi Bihor - au fost introduşi porci-santinelă pentru a se vedea dacă mai există vreo posibilitate de contaminare.

Joi, ANSVSA anunţa că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 266 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 136 cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 354.604 de porci afectaţi de boală. De asemenea, până în 25 octombrie  au fost despăgubiţi 7.741 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 99.605.420 de lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.