Perspectiva unui default al datoriei Rusiei a revenit în prim-plan, Trezoreria SUA blocând plăţile de datorii în dolari ale Moscovei prin intermediul băncilor americane, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura, luată luni seara, împiedică Kremlinul să plătească deţinătorilor datoriilor sale suverane cu rezervele de peste 600 de milioane de dolari deţinute la instituţiile financiare americane şi are ca scop să forţeze Rusia fie să-şi folosească mai mult din propriile rezerve în dolari, fie să accepte o primă nerespectare a serviciului datoriei după zeci de ani.

Sancţiunile impuse în urma invadării Ucrainei de către Rusia la 24 februarie au îngheţat deja toate rezervele valutare deţinute de Banca Centrală a Rusiei la băncile americane, dar Departamentul Trezorerieo a permis Moscovei să folosească aceste fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată a cuponului în dolari.

”Rusia se confruntă cu o recesiune, o inflaţie vertiginoasă, o penurie de bunuri esenţiale şi o monedă care nu mai funcţionează în mare parte din lume”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA pentru CNBC. Purtătorul de cuvânt a adăugat că una dintre acţiunile ”cele mai puternice” dintre cele peste 700 de sancţiuni pe care SUA le-au impus a fost cele aplicate CBR, cu ”coordonare, rapiditate şi impact multilateral fără precedent”.

O plată a principalului de 552,4 milioane de dolari pentru o obligaţiune cu scadenţă în 2022 şi o plată de cupon de 84 de milioane de dolari pentru o obligaţiune suverană din 2042 trebuiau plătite luni luni, la o zi după ce au apărut acuzaţiile conform cărora forţele ruse au masacrat civili în oraşele din jurul capitalei ucrainene Kiev.

”Astăzi este termenul limită pentru ca Rusia să facă o altă plată a datoriei. Începând de astăzi, Trezoreria SUA nu va permite să fie efectuate plăţi de datorii în dolari din conturile guvernului rus la instituţiile financiare din SUA. Rusia trebuie să aleagă între epuizarea rezervelor valoroase în dolari sau a veniturilor noi sau default”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Trezoreriei.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că epuizarea rezervelor de dolari ar epuiza şi mai mult resursele disponibile pentru efortul de război al preşedintelui rus Vladimir Putin şi va declanşa o mai mare incertitudine în sistemul financiar rus.

Până acum, Rusia a evitat să nu plătească datoria în valută străină, în ciuda sancţiunilor dure occidentale care limitează accesul băncii centrale la rezervele valutare.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a declarat anterior că sancţiunile aplicate împotriva Rusiei nu au împiedicat ţara să-şi plătească datoria internaţională, cel puţin până pe 25 mai, când urma să expire o excepţie.

Statele Unite şi Europa pregătesc acum şi mai multe sancţiuni în urma acuzaţiilor despre uciderea civililor.

Ministerul rus al Apărării şi ambasada Rusiei la Londra nu au răspuns încă solicitării de comentarii a CNBC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.