Autoritatea maritimă a Turciei a declarat duminică că patru tancuri petroliere, care transportă aproximativ 475.000 de tone de petrol, au furnizat scrisorile de asigurare necesare conform reglementărilor şi vor traversa strâmtoarea Bosfor pe 12 decembrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O reglementare turcească în vigoare de la începutul acestei luni a provocat întârzieri de expediere a petrolului.

Reglementarea cere navelor să prezinte dovada asigurării care să acopere durata tranzitului lor prin strâmtoarea Bosfor sau când fac escală în porturile turceşti.

Autoritatea a mai spus, într-un comunicat, că a scos cinci petroliere din apele teritoriale ale ţării prin strâmtoarea Dardenelles, deoarece nu au putut furniza scrisori de confirmare pentru asigurarea lor.

Nave pline cu petrol kazah sunt întârziate în călătoria lor prin strâmtoarea Bosfor, ca urmare a noii reguli a Turciei referitoare la asigurare pentru navele care transportă petrol rusesc, acum supus sancţiunilor UE, şi a unui plafon de preţ pentru acesta, impus de G7.

Statele Unite au anunţat vineri că sunt în contact cu Turcia în legătură cu acest blocaj.

Petrolul din Kazahstan trece prin conducte prin Rusia şi este încărcat în cisterne în portul Novorossiysk, iar autorităţile pot urmări originea petrolului.

”Se pare că toate, cu excepţia unuia, dintre cele aproximativ douăzeci de tancuri de ţiţei încărcate care aşteaptă să traverseze strâmtoarea transportă petrol de origine kazahă. Aceste mărfuri nu ar fi supuse plafonului de preţ în niciun scenariu şi nu ar trebui să existe nicio schimbare în statutul asigurării lor faţă de transporturile kazahe din săptămânile sau lunile anterioare”, a declarat un oficial occidental pentru CNBC.

Pe baza numărului de nave, peste 20 de milioane de barili de petrol, echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, sunt blocate.

Noile reguli turceşti de asigurare privind petrolierele care transportă ţiţei rusesc au încetinit circulaţia tancurilor în largul coastei Turciei şi între porturile Rusiei de la Marea Neagră şi Mediterana, de la începutul acestei săptămâni, când plafonul de preţ şi sancţiunile au intrat în vigoare pentru prima dată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.