Patria Bank anunţă că a înregistrat în primul semestru o dublare a vânzărilor de credite noi destinate fermierilor faţă de acelaşi interval din 2024 şi o creştere de 33% a portofoliului de credite AGRO&FOOD faţă de finalul anului trecut. Banca subliniază că agricultura se află la un moment de răscruce şi, deşi România dispune de un potenţial agricol considerabil şi de resurse de teren extinse, sectorul rămâne structural subfinanţat.
”Patria Bank (BVB: PBK), bancă românească orientată spre susţinerea companiilor antreprenoriale locale, listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2025 o dublare a vânzărilor de credite noi destinate fermierilor faţă de acelaşi interval din 2024 şi o creştere de 33% a portofoliului de credite AGRO&FOOD faţă de finalul anului trecut. Cererea de finanţare din partea fermierilor români în perioada analizată de bancă reflectă o dinamică pozitivă alimentată de nevoile de capital de lucru ale fermierilor, precum şi de interesul în creştere pentru proiecte cu fonduri europene. Cu agricultura aflată la un moment de răscruce, miza unei finanţări eficiente devine mai mare ca oricând. Deşi România dispune de un potenţial agricol considerabil şi de resurse de teren extinse, sectorul rămâne structural subfinanţat”, anunţă banca.
În rândul fermelor româneşti, gradul de bancarizare este în continuare scăzut, un segment important al fermierilor mici nu au încă acces la servicii bancare, pe fondul unui nivel redus de educaţie financiară şi al lipsei de încredere instituţională. În plus, doar aproximativ 5% din totalul creditelor din sistemul bancar se îndreaptă către agricultură, ceea ce o plasează printre cele mai slab finanţate ramuri ale economiei.
„Ne asumăm un rol activ în susţinerea agriculturii sustenabile şi a antreprenoriatului rural, printr-o abordare care pune accent pe înţelegerea în profunzime a specificului fiecărei ferme agricole. Misiunea noastră este să facem finanţarea relevantă, accesibilă şi adaptată realităţilor din teren, începând cu sezonalitatea culturilor, ciclurile de numerar şi până la nevoia de investiţii pe termen lung. În activitatea noastră zilnică, suntem alături de fermieri atât la nivel operaţional, cât şi strategic, construind soluţii care contribuie la dezvoltarea durabilă a afacerilor agricole”, a declarat Valentin Vancea, director general Patria Bank.
În perioada ianuarie-iunie 2025, Patria Bank a finanţat toate culturile înfiinţate primăvara, cu o pondere majoritară pentru floarea-soarelui şi porumb. Pe segmentul legumicol, cele mai frecvent finanţate culturi au fost roşiile, pepenii şi cartofii. În ceea ce priveşte structura cererii de finanţare în perioada analizată, aceasta arată o preferinţă clară pentru credite de capital de lucru, de 70%, utilizate atât pentru înfiinţarea culturilor, cât şi pentru plata furnizorilor de inputuri. Creditele de investiţii şi echipamente au reprezentat 20% din total, iar finanţările pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, 10%. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024, cererea pentru capital de lucru a înregistrat un avans semnificativ. Finanţările pentru investiţii au scăzut uşor, însă se observă o creştere a apetitului fermierilor medii şi mari pentru proiecte realizate cu fonduri europene, în special în zootehnie, în sectoarele de suine şi avicol.
În rândul clienţilor, tendinţele de consum indică un interes tot mai pronunţat pentru finanţarea rapidă a inputurilor, pe fondul condiţiilor meteo dificile şi al volatilităţii preţurilor la materii prime agricole. La nivel regional, seceta pedologică a afectat întreaga ţară, cu un impact accentuat în regiunile Moldova şi Oltenia, unde gradul de calamitate a atins în medie 70–80%.
„Suntem conştienţi că dezvoltarea mediului rural depinde de parteneriate stabile, de capital direcţionat inteligent şi de o relaţie de încredere care se construieşte în timp. Tocmai de aceea, ne implicăm direct în evaluarea proiectelor în teren şi oferim produse financiare calibrate pentru provocările şi oportunităţile reale ale agriculturii româneşti. În cadrul Patria Bank, vedem agricultura drept un motor de dezvoltare capabil să regenereze comunităţi şi să ridice standardele de viaţă, motiv pentru care continuăm să acordăm prioritate acestui sector chiar şi în faţa riscurilor percepute”, a declarat Lavinia Mocanu, manager departament AGRO&FOOD în cadrul Patria Bank.
Clienţii Patria Bank din segmentul AGRO&FOOD sunt grupaţi în fermieri mici, având suprafeţe de sub 500 ha, şi fermieri mari, cu suprafeţe de peste 500 ha. În prezent, banca deţine circa 15% din totalul fermierilor mari care lucrează peste 500 ha şi continuă să îşi consolideze prezenţa printr-un model de creditare „în teren”, bazat pe vizite la fermă şi soluţii adaptate ciclurilor agricole. În ultimii doi ani, banca şi-a dublat volumul creditelor agricole de la an la an. La finalul anului trecut, ca parte a strategiei de integrare a întregului lanţ valoric de la fermă la consumator, Patria Bank a extins segmentul AGRO, incluzând şi industria alimentară (FOOD).
Modelul operaţional aplicat de Patria Bank în sectorul agricol este construit pe trei direcţii majore: extinderea accesului la finanţare pentru fermele mici şi mijlocii, sprijinirea investiţiilor pe întregul lanţ agroalimentar, de la producţie la procesare şi distribuţie, şi încurajarea practicilor sustenabile, inclusiv prin utilizarea tehnologiei în agricultură.
Patria Bank este o bancă românească listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (simbol bursier: PBK) ce oferă produse şi servicii financiare – de la conturi curente, economisire şi credite, până la soluţii digitale moderne – adresate atât persoanelor fizice, cât şi microîntreprinderilor, IMM-urilor şi sectorului agricol. Patria Bank este parte a unui grup financiar care include şi Patria Credit IFN, specializată în microfinanţare rurală, şi SAI Patria Asset Management, administrator de fonduri de investiţii. Acţionarul majoritar al băncii este fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), susţinut de instituţii financiare internaţionale precum BERD, FEI şi BSTDB.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.