Patria Bank, bancă rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica şi fosta Patria Bank, a raportat pierderi de 19,01 milioane lei în primul trimestru al anului, arată rezultatele transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pierderea netă de 19 milioane lei denotă faptul că profitabilitatea băncii continuă să fie sub presiune, în principal datorită structurii sub-optimale a activelor din bilanţul băncii, unde surplusul semnificativ de lichiditate este investit în titluri de stat pe termen scurt, care, însă, generează venituri din dobânzi mai mici decât randamentele medii ale portofoliului de credite; acest rezultat net, previzionat în bugetul anual şi influenţat negativ de unele elemente nerecurente specifice trimestrului I, urmează însă să se aplatizeze în trimestrele următoare”, se arată raportul băncii.

Venitul total din exploatare de 30,9 milioane lei este în linie cu nivelul bugetat, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 venitul net din dobânzi prezintă o uşoară scădere, din cauza unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustările de valoare justă înregistrate în trimestrul I 2017, arată oficialii Patria Bank.

Venitul net din comisioane înregistrează o creştere de 11% (500.000 lei), deşi numărul de sucursale a fost redus cu 27 de unităţi în cursul anului 2017.

Cheltuielile operaţionale, în sumă de 40,6 milioane lei, au înregistrat o scădere cu 1,1% faţă de trimestrul I al anului 2017, ca urmare a procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii şi optimizării reţelei de unităţi teritoriale.

”Activitatea de creditare continuă trendul ascendent, portofoliul de credite înregistrând un avans de 4,2% (+ 56 milioane lei) faţă de sfârşitul anului 2017 şi de 13,6% (+165 milioane lei) faţă de nivelul înregistrat la 31 martie 2017, consolidând astfel premisele revenirii creşterii veniturilor nete din dobânzi în teritoriu pozitiv în perioadele viitoare. În primul trimestru din 2018 planul de vânzări credite noi a fost realizat în proporţie de 113% (reprezentând un volum de vânzări de 213 milioane lei)”, se menţionează în raport.

Pe parcursul trimestrul I din acest an, banca a atras un număr de 640 clienţi noi persoane juridice, activitatea de creditare pe segmentul persoane juridice (IMM, Agro şi Micro) a generat 550 credite noi atât prin sucursalele băncii, cât şi prin canalele alternative.

Patria Bank are o capitalizare de 312,29 milioane lei. Acţionarul majoritar al băncii este EEAF Financial Services BV din Amsterdam, cu 76,2% din acţiuni, în timp ce Ilie Carabulea deţine 10,8% din capital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.