Premierul Ludovic Orban a declarat joi, că Guvernul doreşte să facă investiţii de 8-9 miliarde de euro la Centrala Nuclero-Electrică (CNE) de la Cernavodă, precizând că intenţionează ca aceste proiecte să fie derulate cu parteneri serioşi din zona euro-atlantică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

Ludovic Orban se află joi într-o vizită în judeţul Constanţa, iar primul obiectiv a fost CNE Cernavodă. La finalul vizitei, Orban a afirmat că Guvernul are în plan retehnologizarea Reactorului 1 şi investiţia în reactoarele 3 şi 4.  
“Pentru Centrala Nucleară avem planuri mari, obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea Reactorului 1, de asemenea, investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. De la instalarea Guvernului nostru, există o schimbare de abordare, vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euro-atlantică, parteneri care să aibă expertiza,  tehnologia necesară pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României. În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatat să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”, a afirmat Orban.
El a precizat că este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere pentru realizarea de tritiu şi în mod evident este de mare interes şi  utilizarea izotopului cobalt 60, un produs extrem de util şi de căutat care poate să genereze avantaje economice pentru România.
Orban a apreciat rezultatele conducerii CNE Cernvoadă care a scăzut costurile cu 10% şi a crescut profitul. 
“Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor în special pe posturile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi în aceste condiţii şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9 mii şi ceva la 14 şi ceva. Guvernul tratează cu deosebită seriozitate CNE Cernavodă şi investiţiile care trebuie realizate aici la Cernavodă”, a explicat premierul.
Întrebat dacă termenul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 rămâne 2030, Ludovic Orban a afirmat: “Gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi cu siguranţă termenul 2030 e un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactorului 3 şi 4”. 
Următorul obiectiv care va fi vizitat de premier este Şantierul Naval Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.