Premierul Ludovic Orban le "garantează" oamenilor de faceri din România că programul IMM Invest "va fi un succes” şi anunţă alocarea de sprijin financiar în valoare de peste două miliarde de euro pentru relansarea companiilor, prin acordarea de granturi, 550 de milioane de euro fiind destinate IMM-urilor, iar o sută de milioane de euro micilor companii fără angajaţi. Orban spune că educaţia antreprenorială este "fundamentală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În ceea ce priveşte programul IMM Invest, vă garantez că va fi un succes”, le-a transmis premierul Ludovic Orban, joi, reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii. 
 
Şeful Executivului a susţinut că foarte multe IMM-uri româneşti au capital negativ şi se află în situaţia de a fi "foarte greu bancabile” şi că este nevoie de sprijin financiar şi pentru acestea.
 
"Dacă va trebui să regândim un pic cadrul legislativ actual pentru IMM Invest e o măsură care arată sprijinul pe care-l acordăm IMM-urilor”, a mai afirmat Orban.
 
Ludovic Orban a arătat că schema de ajutor de stat pentru marile companii "va avea beneficii” şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror activitate este legată de marile firme. 
 
"Încercăm să mobilizăm toate resursele financiare care vin de la nivel european pentru a susţine un program cât mai amplu de granturi care să fie acordate IMM-urilor. Trebuie să ştiţi că, până în prezent, România nu a primit efectiv sume de bani suplimentare faţă de banii alocaţi României în cadrul bugetului UE 2014-2020. Chiar dacă am primit veşti bune de la nivel european (...) practic noi, pentru a operaţionaliza rapid scheme de granturi către IMM-uri, trebuie să ne bazăm pe resursele pe care le avem astăzi disponibile”, a afirmat el.
 
Orban a precizat că pentru a pune în practică acest lucru Guvernul a fructificat resurse de la UE şi posibilitatea de a transfera fonduri de la un program la altul, disponibilizând un miliard de euro pentru susţinerea prin granturi a IMM-urilor. 
 
Acest program va fi derulat prin Ministerul Economiei şi se va adresa acelor domenii grav afectate de criza sanitară precum HoReCa, transporturi, industria spectacolelor care va primi peste 300 de milioane de euro. Totodată, 550 de milioane vor fi alocate unei scheme de granturi pentru IMM-uri, iar SRL-urile fără angajaţi, în care administratorul este plătit din dividende, vor fi de asemenea sprijinite financiar, a mai anunţata premierul.
 
"Avem un mare număr de companii care folosesc acest sistem şi încercăm să dăm un semnal de susţinere şi pentru aceste mici companii pentru care vom aloca 100 de milioane de euro”, a afirmat şeful Guvernului.
 
Orban a menţionat că a doua modalitate de a sprijini financiar companiile constă în supracontractarea, respectiv folosirea unor programe care au capacitatea de a absorbi bani europeni urmând ca sumele neutilizate din alte programe, care nu au avut capacitate la fel de mare de absorbţie a fondurilor europene, să fie redirecţionate către acestea. Astfel, au fost disponibilizate 1,2 miliarde de euro pentru diferite scheme de susţinere a IMM-urilor prin granturi, premierul susţinând că speră ca această sumă să poată fi majorată. 
 
Aceşti bani vor fi alocaţi pentru microgranturi sau granturi pentru companii, iar banii vor fi disponibili "într-un timp relativ scurt”.
 
Primul ministru a arătat că îşi doreşte un program foarte amplu de susţinere a antreprenoriatului şi a subliniat rolul educaţiei antreprenoriale, despre care spune că este "fundamentală”.
 
"O Românie antreprenorială trebuie să se bazeze pe cetăţeni şi iniţiativă economică, pe cetăţeni responsabili care au un comportament corect economic şi care sunt oamenii care stau pe propriile picioare. Educaţia antreprenorială este fundamentală şi ea trebuie să devină o piatră de temelie a viitoarelor programe de educaţie”, a subliniat Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.