Orange şi MasMovil au semnat un acord angajant pentru a-şi combina operaţiunile din Spania, într-un acord care evaluează compania rezultată în urma fuziunii la aproape 19 miliarde de dolari, potrivit unui anunţ al celor doi operatori de telecomunicaţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fuziunea creează o operator care va oferi servicii de comunicaţii mobile şi internet în bandă largă, reprezentând o provocare pentru operatorul de top Telefonica, iar analiştii spun că ar putea deschide calea către alianţe similare pe pieţe precum Italia, Portugalia şi Marea Britanie.

Fuziunea dintre al doilea, respectiv al patrulea mare operator de telecomunicaţii din Spania lasă Vodafone blocat pe locul al treilea, deşi va fi beneficiarul unei pieţe mai consolidate, unde concurenţa ar urma să fie mai mică şi profitabilitatea mai mare.

Acordul este de aşteptat să testeze apetitul Comisiei Europene pentru consolidarea pieţei. Comisia s-a opus anterior tranzacţiilor care reduc numărul de operatori de la patru la trei, pe pieţele majore.

Piaţa de telefonie mobilă din Spania este o luptă între patru direcţii, Telefonica Movistar deţinând o cotă de 28,24%, Orange 22,91%, Vodafone 22,26% şi MasMovil cu 20,55%, au arătat în martie datele autorităţii de reglementare a pieţei CNMC.

Răspunsul Comisiei va dezvălui, de asemenea, dacă este dispusă să favorizeze o structură de piaţă cu mai puţini operatori şi investiţii potenţial mai mari în infrastructură -- aşa cum face lobby industria -- sau dacă va păstra o atitudine centrată pe consumator, marcată de concurenţă acerbă şi preţuri scăzute.

Fuziunea din Spania se bazează pe o valoare a întreprinderii de 18,6 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), au spus companiile în comunicat, inclusiv 10,9 miliarde pentru MasMovil şi 7,8 miliarde pentru Orange Spania.

Entitatea fuzionată ar genera venituri anuale de peste 7,3 miliarde de euro şi profituri operaţionale de bază de peste 2,2 miliarde de euro, au spus companiile.

Noul operator de telecomunicaţii tă va fi deţinut în mod egal de Orange şi MasMovil. Tranzacţia va fi finanţată  printr-un pachet de datorii de 6,6 miliarde de euro. Acesta va include o plată în avans de 4,2 miliarde de euro către Orange, pentru a compensa evaluarea sa mai mică în comparaţie cu MasMovil, având în vedere nivelul mai ridicat al datoriei.

Acordul include o prevedere de blocare pe doi ani, care împiedică Orange şi MasMovil să-şi vândă acţiunile, a declarat un purtător de cuvânt al Orange. Scopul este de a avea o posibilă ofertă publică iniţială (IPO) după o perioadă de blocare, a spus purtătorul de cuvânt.

Orange va avea un drept de preempţiune de a cumpăra acţiunile deţinute de MasMovil în compania mixtă, după perioada de blocare, a spus purtătorul de cuvânt al Orange, permiţându-i să preia controlul asupra entităţii şi să o consolideze în conturile sale.

Tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor antitrust din UE. Este de aşteptat ca fuziunea să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2023, ”cel mai târziu”.

Orange este controlată de statul francez printr-o participaţie de 23%, în timp ce societatea-mamă a MasMovil este Lorca JV Co, cu sediul la Londra, printr-o participaţie majoritară deţinută de fondurile de investiţii KKR, Providence şi Cinven.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.