Orange România anunţă instalarea a peste 200 de noi panouri solare pe acoperişul centrului de interconectare comunicaţii din Timişoara, care se adaugă centrelor din Constanţa şi Braşov. În total, în acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate şi funcţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”În linie cu angajamentul Grupului Orange de a atinge neutralitatea CO2 până în 2040, Orange România anunţă instalarea a peste 200 de noi panouri solare pe acoperişul centrului de interconectare comunicaţii din Timişoara. Acesta se adaugă centrelor din Constanţa (noiembrie 2022) şi Braşov (mai 2023), pe acoperişul cărora s-au dat în funcţiune primele panouri solare. În total, în acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate şi funcţionale”, anunţă compania.

Producţia anuală de energie estimată pentru cele trei centre este echivalentă cu un consum mediu anual din circa 300 de gospodării ce au un consum mediu lunar de 100kWh fiecare. În zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), prin intermediul panourilor se poate acoperi 80% din consumul Data Centerelor.

În acelaşi timp, 133 de staţii de telecomunicaţii (site-uri) au deja panouri solare, cu o producţie anuală de energie estimată echivalentă cu un consum anual din circa 650 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. De asemenea, şi în cazul site-urilor, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată reţelei Orange, compania a anunţat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a iniţiativei se derulează până în 2024 şi urmăreşte dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de reţea, alături de 4 centre de interconectare comunicaţii şi centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată reţelei Orange, compania a anunţat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a iniţiativei se derulează până în 2024 şi urmăreşte dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de reţea, alături de 4 centre de interconectare comunicaţii şi centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Acest program este complementar altor acţiuni de protecţia mediului, care au contribuit la o reducere a consumului de energie în 2022 de aproximativ 4GWh, precum:

- înlocuirea surselor de curent continuu de pe locaţiile de telecomunicaţii Orange cu unele de generaţie mai nouă, eficiente energetic.

- înlocuirea instalaţiilor de răcire tip compresor din sălile tehnice ale centrelor de date cu instalaţii tip free-cooling.

- decomisionarea echipamentelor IT sau de reţea învechite tehnologic şi înlocuirea cu altele noi, care îndeplinesc multiple funcţii şi sunt mai eficiente energetic.

- implementarea de funcţii de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcţie de tehnologie, timp şi trafic.

- oprirea capacităţilor radio de tehnologii mai vechi a căror funcţie se regăseşte în tehnologiile radio noi.

"În calitate de lider al pieţei de telecomunicaţii din România, recunoaştem nevoia urgentă de a fi mult mai atenţi la impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător, care necesită acţiune colectivă din partea tuturor sectoarelor societăţii. Investim în infrastructura de reţea pentru a oferi clienţilor noştri cea mai bună experienţă de conectivitate şi cele mai rapide reţele de fix şi mobil 5G+ la nivel naţional, dar şi în soluţii prin care consumul nostru să fie mai responsabil. Înţelegem că operaţiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementăm măsuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, creşterea energiei regenerabile din reţeaua Orange fiind doar una dintre acţiunile noastre prioritare. Angajamentul Orange este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040”, a declarat Marius Maican, technology director, Orange România.

Ţinta Grupului Orange este de a reduce emisiile de CO2 cu peste 30% pentru scopurile 1 şi 2 până în 2025 (comparativ cu 2015) şi cu 45% emisiile pentru toate cele 3 scopuri până în 2030 (comparativ cu 2020). Reţeaua face parte din Scop 2: emisii indirecte generate în procesul de producere a energiei electrice pe care o companie o consumă în operaţiunile sale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.