Sistemul financiar-bancar a primit într-un interval de timp de o săptămână, o săptămână şi puţin, solicitări privind programul IMM Invest cât primea înainte într-un interval de şase luni ca cereri de finanţare din partea IMM-urilor, a declarat vineri preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, în urma întâlnirii de la Guvern, la care a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. 152.000 de clienţi ai sistemului financiar-bancar au cerut amânarea ratelor la bănci, însumând circa 3,3 miliarde lei, a anunţat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului Director al ARB, Sergiu Oprescu, afirmă că Programul IMM Invest este încă într-o fază incipientă.

"Noi ca sistem bancar vedem cum el se dezvoltă şi capătă amploare. Pe de altă parte, primele cifre care apar în clipa de faţă sunt cifrele de început, cifrele care arată anclanşarea programului la nivelul sistemului financiar-bancar. Din perspectiva sistemului financiar-bancar, acest program a solicitat dintr-o dată întreaga mobilizare a sistemului bancar din punct de vedere a resurselor pe care sistemul le are, astfel încât să putem face faţă la un val de solicitări. Probabil că ceea ce am primit acum, în decursul unui interval de timp de o săptămână, o săptămână şi ceva, este ceea ce primeam înainte într-un interval de timp de peste şase luni de zile, din punct de vedere a solicitărilor din partea societăţilor mici şi mijlocii. Ca atare, sistemul bancar s-a organizat ca să aibă procese automatizate, astfel încât să dea cât mai repede răspunsurile aşteptate de clienţi. Suntem într-un proces cu o dinamică pozitivă care se va accentua în perioada următoare şi care va produce rezultate", a declarat vineri preşedintele Consiliului Director al ARB, Sergiu Oprescu.

152.000 de clienţi ai sistemului financiar-bancar au cerut amânarea ratelor la bănci, însumând circa 3,3 miliarde lei, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

"În acest moment prin Ordonanţa 137, au beneficiat 152.000 de clienţi ai sistemului financiar-bancar, însumând cam 3,3 miliarde lei totalul creditelor amânate la bancă cu până la nouă luni de zile. Este un program care a funcţionat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat şi foarte rapid a procesat toate cererile", a spus oficialul.

Florin Cîţu a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii sistemului financiar-bancar.

"Deşi scopul iniţial a fost să discutăm detaliile IMM Invest, am profitat de oportunitate, să discutăm mai multe elemente importante pentru acest Guvern în perioada următoare în ceea ce priveşte parteneriatul dintre Guvern şi sistemul financiar-bancar. IMM Invest, au rămas echipele tehice, să discute detaliile, dar programul, din punctul nostru de vedere, este un succes, este un program care finanţează companiile din România în această perioadă dificilă, IMM-urile în special, companii care au nevoie de bani pentru investiţii şi capital de lucru. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a relaxa sau de a face toată această procedură să fie mai simplă, ca banii să ajungă la cei care au nevoie cât mai rapid. Şi sunt singur că am reuşit după această întâlnire. În acelaşi timp, am discutat despre celălalt program pe care l-am derulat împreună cu sistemul financiar-bancar, care este un succes deja, cel de a amâna ratele clienţilor la bănci", a spus Cîţu.

Părţile au discutat şi despre programul de relansare a economiei în România.

"Relansarea economiei se face cu ajutorul, prin acest parteneriat cu sistemul financiar-bancar. Modul prin care Guvernul transmite banii în economie se face şi prin intermediul sistemului financiar-bancar, iar sistemul financiar-bancar are expertiza şi canalele de a transfera aceşti bani către sectoarele performante. De aceea, o mare parte din programele pe care noi le vom implementa în viitor depind ca acest parteneriat să funcţioneze şi depind de sănătatea sistemului financiar-bancar. Programul pentru companiile mari, care a fost într-o primă citire aseară în şedinţa de Guvern, şi acela va avea nevoie de susţinerea sistemului financiar-bancar", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.