Operatorul bursei americane Nasdaq a semnat luni un acord de parteneriat cu guvernul ucrainean, menit să sprijine dezvoltarea pieţelor de capital ucrainene, au declarat Nasdaq şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USAID, care a ajutat Ucraina să pună în contact investitorii străini cu companiile ucrainene, a declarat că memorandumul de înţelegere cere ca Nasdaq să ofere o serie de servicii de asistenţă tehnică guvernului Ucrainei în timp ce se pregăteşte să deschidă un nou Centru internaţional de finanţe şi să dezvolte pieţele de capital ucrainene.

Acest nou parteneriat dintre Nasdaq şi Guvernul Ucrainei demonstrează că Ucraina este deschisă pentru afaceri, chiar dacă ei continuă să lupte pentru libertatea lor”, a declarat administratorul USAID, Samantha Power, într-un comunicat.

Ea a spus că investitorii îşi demonstrează încrederea în viitorul Ucrainei, cu aproximativ 4,1 miliarde de dolari în investiţii străine directe intră în ţară în primele trei trimestre ale anului 2023. Datele pentru întregul an nu au fost disponibile imediat.

„Acest parteneriat subliniază şi mai mult oportunităţile de investiţii atractive pe care le oferă Ucraina. Salutăm angajamentul Nasdaq de a sprijini dezvoltarea pieţelor de capital ucrainene, care vor fi esenţiale în efortul de redresare”, a mai spus Power.

Acordul a fost semnat luni de Ed Knight, vicepreşedintele executiv al Nasdaq, care se afla la ambasada Ucrainei la Washington, şi de prim-vicepremierul Ucrainei Iulia Sviridenko, care s-a alăturat virtual, a declarat un purtător de cuvânt al USAID.

PRIMUL PAS

Conform acordului, Nasdaq va consilia guvernul ucrainean cu privire la practicile de reglementare şi guvernanţă ale companiilor publice, va promova antreprenoriatul în rândul ucrainenilor prin ateliere şi formare şi va oferi cursuri avansate de formare ]n domeniul pieţei de capital pentru companiile ucrainene, inclusiv oferind educaţie şi asistenţă pentru listarea pe pieţele Nasdaq din SUA şi Europa, a spus USAID.

Nasdaq a declarat că intenţionează, de asemenea, să renunţe la taxele de listare pentru companiile ucrainene care se înregisttrează pe pieţele Nasdaq din SUA şi din Europa, deşi scutirea de taxe este supusă aprobărilor autorităţilor de reglementare.

”Acest acord este un prim pas către un parteneriat mai profund între Nasdaq şi Ucraina. Aşteptăm cu nerăbdare continuarea discuţiilor cu Guvernul Ucrainei în timp ce identificăm soluţii care accelerează oportunităţile economice pentru cetăţenii şi întreprinderile ucrainene”, a spus Knight într-un comunicat.

Sviridenko a spus că expertiza şi tehnologiile Nasdaq sunt instrumente importante pentru atragerea de finanţare pe termen lung pentru companiile ucrainene şi dezvoltarea pieţelor organizate.

”Cooperarea cu Nasdaq este o oportunitate de a face economia noastră mai rezistentă, de a crea mai multe oportunităţi egale şi de a ne realiza la maximum potenţialul economic”, a spus ea într-un comunicat.

USAID a spus că semnarea este un pas important pentru a ajuta Ucraina să devină mai autosuficientă şi să pună bazele unei creşteri puternice, care este ”complet integrată în instituţiile euro-atlantice”.

USAID a ajutat la facilitarea acordului lucrând cu sectorul privat pentru a răspunde nevoilor din Ucraina.

Anterior, a ajutat la intermedierea donaţiei de laptopuri şi software pentru studenţii şi profesorii ucraineni de către marile companii din SUA şi donarea de drone pentru a ajuta Ucraina să detecteze şi să documenteze crimele de război.

USAID colaborează, de asemenea, cu sectorul privat pentru a sprijini producţia şi exportul de cereale din Ucraina, iar până acum a mobilizat peste 250 de milioane de dolari în parteneriate agricole din sectorul privat, inclusiv investiţii în producţia de seminţe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.