OpenAI este aproape de lansarea unui browser web alimentat de inteligenţă artificială, menit să rivalizeze cu Google Chrome, liderul incontestabil al pieţei globale, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu proiectul, lansarea fiind aşteptată în săptămânile următoare.
Noul browser OpenAI este conceput pentru a schimba fundamental modul în care utilizatorii navighează pe internet, integrând o interfaţă de tip chat similară cu ChatGPT, care va permite utilizatorilor să interacţioneze direct cu AI-ul, fără a mai accesa pagini externe în mod tradiţional.
Potrivit surselor, browserul ar putea chiar efectua acţiuni în numele utilizatorilor, precum completarea formularelor sau rezervarea de servicii, direct în paginile web.
Prin această mişcare, OpenAI vizează un element-cheie al succesului Google: datele utilizatorilor.
Dacă noul browser va fi adoptat de cei peste 400 de milioane de utilizatori săptămânali ai ChatGPT, ar putea afecta semnificativ modelul de afaceri al Alphabet, care se bazează pe Chrome pentru a colecta informaţii şi a direcţiona traficul către propriul motor de căutare.
Browserul este construit pe baza Chromium, codul open-source dezvoltat de Google, folosit şi de alte browsere precum Microsoft Edge şi Opera.
OpenAI a angajat recent doi foşti vicepreşedinţi de la Google implicaţi în dezvoltarea iniţială a Chrome. De altfel, compania lui Sam Altman ar fi fost interesată chiar de achiziţionarea Chrome, în eventualitatea în care autorităţile americane antitrust ar fi forţat vânzarea sa.
Lansarea browserului vine într-un moment în care OpenAI se extinde agresiv în noi domenii, după ce în mai a anunţat o investiţie de 6,5 miliarde de dolari în startupul de hardware AI fondat de fostul designer-şef de la Apple, Jony Ive.
Deşi Chrome are o cotă de piaţă globală de peste 66% şi este utilizat de peste 3 miliarde de persoane, OpenAI mizează pe integrarea AI şi pe loialitatea bazei de utilizatori ai ChatGPT pentru a pătrunde într-un sector dominat de Google. Alte startupuri, precum Brave, The Browser Company sau Perplexity, au lansat deja browsere AI în 2024.
Google a refuzat să comenteze, dar compania a anunţat că va contesta hotărârea prin care un judecător american a stabilit că deţine un monopol ilegal în domeniul căutărilor online. Între timp, OpenAI se pregăteşte să atace direct una dintre cele mai profitabile surse de venituri din imperiul Alphabet.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.