Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a anunţat vineri, în raportul trimestrial, că centrala electrică Brazi va intra în oprire planificată în al doilea trimestru al anului, două săptămâni pentru întreaga capacitate şi două săptămâni pentru jumătate din capacitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Centrala electrică Brazi trebuie să furnizeze către piaţa reglementată 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie-decembrie 2019 la preţul de 259,58 lei/MWh; estimăm o producţie netă de energie electrică mai scăzută faţă de 2018", arată raportul companiei, transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, pentru anul 2019, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 dolari/bbl, faţă de 71,3 dolari/bbl în 2018. Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul de 6 dolari/bbl (de la 6,28 dolari/bbl în 2018).

Cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2018. Cererea de gaze naturale şi electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.

"Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore.

La sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii de pe piaţă.

"Considerăm că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă o evoluţie necesară în vederea revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane euro", arată raportul.

Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde lei, din care aproximativ 75% în Upstream.

Vorbind de proiectul Neptun Deep, compania arată că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. "Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat", spun reprezentanţii companiei.

OMV Petrom se aşteaptă totodată ca producţia să scadă cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural.

În plus, compania se va concentra pe barilii cei mai profitabili. Transferul a nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy Romania a intrat în vigoare la 1 martie 2019; procesul de transfer al altor zăcăminte continuă.

"Planificăm forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi menţinerea unui nivel constant de reparaţii capitale, faţă de anul anterior", subliniază compania.

În primele trei luni ale anului, OMV Petrom a finalizat 21 sonde noi şi sidetrack-uri.

Investiţiile de explorare sunt estimate la circa 0,4 miliarde lei.

Grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze către piaţa reglementată 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai-decembrie 2019 la un preţ maxim de 68 lei/MWh. "Estimăm vânzări totale de gaze naturale mai mari decât în 2018", mai precizează compania.

Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a raportat un profit net de 1,15 miliarde lei în primul trimestru, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut (854 milioane lei) şi vânzări de 5,42 miliarde lei, mai mari cu 11% faţă de trimestrul 1 din 2018, potrivit datelor transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania avea la sfârşitul lunii martie un număr de 12.853 salariaţi, mai puţin cu 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Producţia totală hidrocarburi a fost cu 6% mai mică, de 13,79 milioane bep, în timp ce producţia gaze naturale a scpăut cu 8%, la 1,13 miliarde metri cubi.

Producţia netă de energie electrică a crescut cu 21%, la 1,08 TWh.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.