Acţionarii OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, au aprobat bugetul de investiţii pentru acest an, de 5,55 miliarde lei, în creştere cu 58% faţă de investiţiile din 2017 (3,52 miliarde lei). De asemenea, compania va distribui dividende de peste 1,1 miliarde de lei din profitul pe anul trecut, potrivit hotărârilor adoptate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Principala destinaţie a investiţiilor continuă să fie segmentul Upstream, pentru care s-au bugetat aproape 4,7 miliarde de lei (84% din buget), urmată de Downstream Oil, cu un buget de investiţii pentru 2018, de 817 milioane de lei”, arată un comunicat al companiei.

De asemenea, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat propunerea directoratului de a distribui dividende de 0,02 lei/acţiune pentru anul financiar 2017, în creştere cu 33% faţă de anul precedent.

”Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 1,1 miliarde de lei, reprezentând 47% din profitul net al OMV Petrom pentru anul 2017”, spun oficialii companiei.

Acţionarii au aprobat totodată numirea fostului premier Sevil Shhaideh în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom ca urmare a propunerii din partea acţionarului statul român prin Ministerul Energiei, în locul lui Mihai Busuioc, care a renunţat la mandatul său în octombrie 2017.

De asemenea, Hans Christopher Veit a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere la propunerea acţionarului majoritar OMV AG, în locul lui Johann Pleininger, care a renunţat la mandatul său în aprilie 2018. Mandatele celor doi sunt valabile până la data de 28 aprilie 2021.

Componenţa actuală a Consiliului de Supraveghere este: Rainer Seele, Reinhard Florey, Manfred Leitner, Daniel Turnheim, Hans Christopher Veit, Jochen Weise, Joseph Bernhard Mark Mobius, Sevil Shhaideh şi Radu Cojocaru (ultimii doi membri propuşi de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei).

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane barili echivalent petrol în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 786 benzinării, la sfârşitul lui 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de circa 25,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2017.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.