OMV Petrom, cel mai mare jucător pe piaţa energiei din România, a anunţat joi că sprijină programul ”România eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG), la care va contribui cu 4 milioane de euro în perioada 2019-2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energie în clădiri, spun reprezentanţii companiei.

Programul îşi propune să promoveze eficienţa energetică la nivel naţional, prin campanii de informare publică, programe de educaţie şi finanţarea unor proiecte pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice.

”Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se opreşte aici, fiind parte din România, dorim să ne implicăm în iniţiative care sunt relevante pentru ţară. Credem că eficienţa energetică este una dintre aceste iniţiative şi că ”România eficientă” poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea costurilor şi a impactului asupra mediului. Măsurile de eficienţă energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

La rândul său, Radu Dudău, director EPG, a declarat că peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 şi au o performanţă energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 şi 400 kWh/mp.

”Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conştientizeze risipa de energie şi să aibă acces la informaţii despre creşterea eficienţei energetice a clădirilor”, spune el.

Prin izolarea termică adecvată şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie al clădirilor poate fi redus semnificativ. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat şi de patru ori.

În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare şi informare. Astfel, atât publicul cât şi autorităţile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informaţii privind soluţii concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilităţile şi a impactului asupra mediului.

De asemenea, vor fi dezvoltate un ghid practic de eficienţă energetică şi programe de training pentru reprezentanţi ai autorităţilor publice. Într-o fază avansată a proiectului, vor finanţate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice pentru creşterea eficienţei energetice.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) şi Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) s-au alăturat acestui program.

UPB va contribui prin furnizarea de cunoştinţe tehnico-inginereşti fundamentale, prin studii realizate în cadrul proiectului „România Eficientă”, precum şi prin programe educaţionale şi de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanţă energetică a clădirilor publice. ANRE, prin Departamentul pentru Eficienţă Energetică, va sprijini activ iniţiativa prin participarea la evenimentele relevante, prin diseminarea şi promovarea informaţiilor şi a rezultatelor acestei iniţiative în cadrul reuniunilor organizate ANRE, dar şi în materialele informative realizate de specialiştii Departamentului pentru Eficienţă Energetică.

Eficienţa energetică este parte din strategia de sustenabilitate a OMV Petrom şi susţine obiectivul de dezvoltare durabilă ”Energie accesibilă şi durabilă – ODD 7” stabilit de Naţiunile Unite. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite reprezintă o agendă agreată la nivel global pentru dezvoltarea durabilă, care abordează teme cheie cum ar fi educaţia, schimbările climatice, reducerea sărăciei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 792 benzinării, la sfârşitul lui martie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.