OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, analizează toate opţiunile pentru valorificarea gazelor din perimetrul Neptun din Marea Neagră, luând în calcul inclusiv exportul. Negocierile sunt însă independente de partenerul său de afaceri în acest proiect, gigantul american ExxonMobil, a declarat miercuri Mariana Gheorghe, directorul general al grupului, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OMV Petrom va decide în acest an dacă va investi câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră.

”Pentru atingerea acelui moment de decizie finală de investiţie, pe lângă elementele tehnice, operaţionale, de fiscalitate, în general de piaţă de gaz, avem nevoie şi de a înţelege şi de a prezenta echipa responsabilă din companie să arate posibilitatea de monetizare a posibilei producţii din Marea Neagră. Acest proces a început pentru evaluarea potenţialului de vânzare a cantităţilor care ar putea să fie vândute în România. În România, după cum ştim, 10% din consum este doar importat. Presupunând că rămânem la acelaşi nivel de consum, cantităţile din Marea Neagră vor trebui să fie mai mari decât acest import. Deci în absenţa unei creşteri a cererii în România, va trebui să ne căutăm opţiuni de vânzare şi pe alte pieţe”, a declarat miercuri Mariana Gheorghe, directorul general al grupului, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

Obiectivul OMV Petrom în acest sens este zona de vecinătate a României, acolo unde poţi realiza randamentul cel mai bun pentru orice fel de vânzare, mai spune ea.

În plus, în vecinătate, în afară de nevoia de gaz, foarte importante sunt capacitatea de transport, logistica spre aceste zone.

”În această perioadă noi purtăm discuţii şi analizăm scenariul de vânzare spre astfel de pieţe vecine, dar ele trebuie să fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivităţi între România şi astfel de pieţe potenţiale. Nu avem niciun contract încheiat la această oră de vânzări ale posibilei producţiei de gaze din Neptun”, menţionează ea.

Mariana Gheorghe specifică faptul că OMV Petrom negociază separat, fiind astfel concurent al ExxonMobil în piaţa de vânzări de gaze.

”Nu se poartă discuţii în consorţiu de niciun fel”, adaugă Mariana Gheorghe.

Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producţie de hidrocarburi marine şi s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activităţile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă a Mării Negre.

Mariana Gheorghe declara în noiembrie anul trecut, într-un interviu acrodat News.ro, că în a doua jumătate a lui 2018 se va lua decizia privind o posibilă investiţie de câteva miliarde de euro în următorii 4-5 ani pentru protiectul Neptun Deep din Marea Neagră. ”Acest lucru va da încredere în viitorul acestei companii. Şi vom răspunde provocărilor în piaţă”, a mai spus atunci Mariana Gheorghe.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România.

Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil şi OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

De altfel, pentru 2018, OMV Petrom şi-a planificat un nivel al investiţiilor de 3,7 miliarde lei, în principal pentru intensificarea activităţii de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinariei Petrobrazi şi pentru proiectul poli-combustibili.

Grupul şi-a propus totodată un grad de înlocuire a rezervelor de 100%.

OMV Petrom a raportat anul trecut un profit net în creştere cu 140%, de 2,48 miliarde lei, de la 1,03 miliarde lei în anul 2016, în timp ce vânzările au urcat cu 17%, la 19,4 miliarde lei, de la 16,6 miliarde lei, potrivit datelor preliminare transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Numărul de angajaţi al Grupului OMV Petrom a scăzut la sfârşitul anului trecut cu 7%, la 13.790 salariaţi.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.