Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a realizat investiţii de 16 miliarde euro în perioada 2005-2020, a anunţat vineri compania, care aniversează 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, OMV Petrom a parcurs o amplă transformare. După privatizarea companiei în 2004, OMV Petrom a investit semnificativ în modernizarea, diversificarea şi extinderea activităţilor companiei. Investiţiile în perioada 2005-2020 s-au ridicat la 16 miliarde euro, OMV Petrom fiind cel mai mare investitor privat din România”, anunţă compania.

OMV Petrom este totodată cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul bursier SNP, din 3 septembrie 2001.  Recent, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat includerea OMV Petrom în seria de indici FTSE Global Equity Index Series, începând cu 20 septembrie.

Pe parcursul celor 20 de ani de prezenţă la bursă au fost realizate aproximativ 1,3 milioane de tranzacţii cu acţiuni SNP. Din momentul listării până în 2 septembrie 2021, investitorii au tranzacţionat acţiuni SNP în valoare de peste 13 miliarde de lei. De asemenea, un număr de peste 41 miliarde de acţiuni SNP au fost tranzacţionate la bursă în aceste două decenii.

Compania şi-a crescut valoarea de piaţă de peste 15 de ori, de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la închiderea şedinţei bursiere din 2 septembrie 2021. Pe baza capitalizării bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie românească de la bursă.

„Istoria bursei moderne, reînfiinţată în 1995, este în strânsă legătură cu istoricul de 20 de ani de tranzacţionare al companiei OMV Petrom la Bursa de Valori Bucureşti. Astăzi marcăm un moment important pentru întreaga comunitate a pieţei de capital, acţiunea SNP fiind una dintre cele care stârneşte interesul atât al investitorilor internaţionali, cât şi al celor locali. Performanţa pe care a avut-o OMV Petrom în ultimii 20 de ani a devenit un etalon pentru multe companii româneşti şi ne dorim ca această poveste de succes să inspire şi alte societăţi, atât din mediul privat, cât şi pe cele deţinute de stat”, a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În 15 din cei 20 de ani de tranzacţionare la bursă, OMV Petrom a distribuit dividende acţionarilor, acţiunea SNP având un randament mediu al dividendelor de aproximativ 6%.

OMV Petrom furnizează circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al tarii şi până la 10% din producţia de electricitate.

”Vom continua să investim pentru a capta oportunităţile din piaţă si pentru a ne adapta la noul context energetic, generând valoare pentru toate părţile interesate”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom este una dintre cele mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, fiind inclusă în aproape toţi indicii BVB.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârşitul lunii iunie 2021, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.