OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a făcut anul trecut cheltuieli totale de mediu de aproximativ 180 milioane de euro, din care peste 29 de milioane de euro au fost investiţii, şi a generat de peste două ori mai puţine deşeuri faţă de anul precedent, arată raportul de sustenabilitate pentru 2017 publicat de companie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, investiţiile de mediu s-au ridicat la 43,09 milioane euro.

În ultimii 13 ani, compania a efectuat investiţii totale de 13,5 miliarde euro.

Cantitatea totală de deşeuri generată anul trecut a fost de 367.205 tone, faţă de 812.360 tone în 2016.

Principalele categorii de deşeuri pe care le produce compania sunt solide şi lichide, incluzând şlamul petrolier, substanţele chimice uzate, catalizatorii uzaţi şi deşeurile din demolări.

”Comparativ cu anul 2016, a avut loc o reducere cu 55%, determinată de deşeurile nepericuloase provenite de la lucrările de demolare. Am reciclat/recuperat 48% din totalul deşeurilor generate în cursul anului”, se menţionează în raport.

Deşeurile periculoase au inclus, în principal, betonul şi solul contaminat din abandonarea sondelor şi facilităţilor din upstream, în timp ce deşeurile nepericuloase au inclus deşeurile metalice şi betonul curat rezultate din activităţile de demolare.

În 2017, OMV Petrom nu a înregistrat nicio scurgere de ţiţei semnificativă. Cantitatea totală a scurgerilor de hidrocarburi a scăzut cu 47%, la 51.490 litri (de la 97.590 litri în 2016), spun autorii raportului.

OMV Petrom a reciclat 48% din cantitatea totală de deşeuri generate în 2017. Trei proiecte de demolare a terminalelor vechi de combustibil (Roman, Iaşi, Deva) au atins o performanţă de 99% în reciclarea deşeurilor.

De asemenea, la nivel de grup, a fost implementat un sistem puternic de management al mediului, care îi permite companiei ”să diminueze impactul asupra mediului de-a lungul întregului lanţ valoric, în special în ceea ce priveşte scurgerile de petrol, deşeurile, eficienţa energetică, managementul emisiilor GES şi al apei”.

”La nivel global, cererea pentru energie continuă să crească, în timp ce cresc şi preocupările pentru o energie mai curată şi pentru creşterea eficienţei energetice. În aceste condiţii, pentru a avea succes, companiile din domeniul energiei trebuie să fie tot mai agile şi eficiente. Pentru OMV Petrom, sustenabilitatea e metoda prin care dorim să ne atingem acest obiectiv. În următorii ani, ne propunem să ducem la un nou nivel angajamentul pe care OMV Petrom şi l-a luat - să acţioneze aici şi acum, prin proiecte desfăşurate în siguranţă, angajaţi responsabili şi profesionişti, grijă pentru mediu, inovaţie şi tehnologii şi activităţi de responsabilitate socială”, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Christina Verchere.

De asemenea, OMV Petrom a plătit anul trecut amenzi şi penalităţi în valoare de 0,076 milioane euro (în 2016: 0,078 milioane euro), arată raportul.

”Aceste sancţiuni au fost o consecinţă a incidentelor de mediu, inclusiv a deversărilor şi a depăşirii valorilor limită a eliminării poluanţilor în mediu”, arată raportul companiei.

Mai mult, compania a implementat sistematic proiecte care au condus, în continuare, la scăderea Intensităţii GES (gaze cu efect de seră) cu 6,3% în 2017, faţă de 2016.

Anul trecut, OMV Petrom a alocat 2,8 milioane de euro pentru proiecte de responsabilitate socială, iar educaţia a fost principalul domeniu susţinut.

„OMV Petrom are o lungă tradiţie a responsabilităţii şi sustenabilităţii business-ului său. În 2017, am implementat proiecte strategice prin care am regândit modul în care ne desfăşurăm activitatea. Am continuat să fim implicaţi şi să aducem valoare comunităţilor în care suntem prezenţi. Mulţi dintre colegii şi partenerii noştri au început să dezvolte, la rândul lor, proiecte de sustenabilitate, ceea ce arată că demersul nostru este de lungă durată”, spune managerul de Sustenabilitate al OMV Petrom, Mona Nicolici.

În ceea ce priveşte planurile pentru acest an, OMV Petrom şi-a propus să monitorizeze şi să gestioneze riscurile pentru mediu, inclusiv a celor legate de biodiversitate şi anunţă că va continua monitorizarea şi raportarea sistematică a performanţei în ceea ce priveşte managementul apei şi al deşeurilor.

În segmentul upstream, OMV Petrom este prezentă în România şi Kazahstan, cu un portofoliu de 566 milioane bep dovedite şi o producţie de aproximativ 61 milioane bep în 2017.

OMV Petrom a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 854 milioane lei, cu 38% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a cifrat la 619 milioane lei.

OMV Petrom a realizat în primele trei luni ale anului vânzări de 4,87 miliarde lei, cu 5% în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când s-au ridicat la 4,65 miliarde lei.

Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 5% în primul trimestru, la 14,59 milioane barili echivalent petrol, în timp ce producţia de gae naturale a scăzut tot cu 5%, la 1,22 miliarde metri cubi.

Producţia netă de energie electrică a crescut cu 19%, la 0,89 TWh.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.